Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. Π.Κ.Μ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη 6/4/2020.
Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΣΠΙΤΙ - ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ
Χωρίς στείρα αντιπολιτευτική διάθεση,αλλά με γνώμονα τα τραγικά προβλήματα που βιώνει η κοινωνία μας σήμερα και με  αφορμή τη σημερινή, δια περιφοράς, συνεδρίαση του Π.Σ. της Π.Κ.Μ., η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κατέθεσε τις προτάσεις της και  επισήμανε τα παρακάτω:
Η ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε με την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, έχει ανατρέψει τις «κανονικότητες» στις ζωές μας, σε σχέση με την υγεία μας, την εργασία μας, την κοινωνικότητά μας, την οικονομία της χώρας. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, «μένει σπίτι», με όσες δυσκολίες συνεπάγεται αυτό, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και επειδή γνωρίζει πολύ καλά, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της περίθαλψης των θυμάτων του κορονοϊού, έχει πληγεί βαθύτατα, από τα δέκα χρόνια των μνημονίων, έχει τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και στερείται εξαιρετικά βασικών υλικών και υποδομών.
Ανάλογη υπευθυνότητα περιμένει και από τους αιρετούς της χώρας, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, που θα «αναχαιτίσουν» και θα νικήσουν τον κορονοϊό.
Σε ότι αφορά την Π.Κ.Μ., θα περιμέναμε από τον κ. Τζιτζικώστα και την παράταξή του:
·         Να θέσει  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ προς συζήτηση και απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, μιας που ήδη περιοχές της ( π.χ. Πέλλα ) έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δυο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης μας είναι νοσοκομεία αναφοράς κτλ.. Για το σχεδιασμό αυτό, αφού γίνει απόφαση του Π.Σ., να ενημερώσει όλους τους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά  δεδομένα, μπορεί η Π.Κ.Μ. να έχει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάλογα με τον πληθυσμό, ωστόσο τα νοσοκομεία της περιοχής και κυρίως το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, που είναι νοσοκομεία αναφοράς, έχουν δεχτεί μεγάλο βάρος από ασθενείς που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά. Και όπως όλοι οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρουν, το τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό των Μ.Ε.Θ., όπου, από το σύνολο των 125 Μ.Ε.Θ. που υπάρχουν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, οι 15 παραμένουν κλειστές, γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
·         Εμείς δεν είμαστε θιασώτες της Ε.Ε., ωστόσο, θα περιμέναμε από μια Περιφερειακή Αρχή, της οποίας ο Περιφερειάρχης πρόσφατα ψηφίσθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, να έχει ήδη θέσει το τεράστιο αυτό ζήτημα στο αρμόδιο όργανο της Ε.Ε., να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση για την κατάσταση αλλά και τις δράσεις των Περιφερειακών Αρχών σε κάθε χώρα, να συζητήσουν ποια μέτρα μπορούν να πάρουν, συμβάλλοντας, με βάση τις αρμοδιότητές τους,  οι Περιφέρειες της Ε.Ε., στην αντιμετώπιση της ζοφερής αυτής πανδημίας.
·         Το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιχορηγήσει την Περιφέρεια Αττικής και την Π.Κ.Μ.  για την παροχή γευμάτων σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Και θα διαθέσει στη δική μας Περιφέρεια το ποσό των 2.500.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα μικρό μέρος της απόδοσης των ΚΑΠ για το 2020. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσει η Π.Κ.Μ. περαιτέρω χρηματοδότηση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, που συσσωρεύονται καθημερινά και λόγω της πανδημίας. Πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας, στην κατεύθυνση  όμως της διοχέτευσης πόρων για τη στήριξη των Κοινωνικών Υπηρεσιών, τις προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα εκείνων των κατηγοριών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης  είναι επιτακτική σήμερα η ανάγκη  να διεκδικηθεί η αποδέσμευση των ΟΤΑ από τους κανόνες για τους πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Το γραφείο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου