Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Παρέμβαση-τοποθέτηση της Περιφερειακής Συμβούλου Δέσποινας Χαραλαμπίδου στο Π.Σ.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. της 6ης/4ου/2020, για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της Συνεδρίασης. 
Θα θέλαμε εισαγωγικά και πριν την ψήφο μας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να θέσουμε  τέσσερα  ζητήματα για την ενημέρωση όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ελπίζοντας ότι θα ευαρεστηθεί η Διοίκηση να τοποθετηθεί σε αυτά.
ΖΗΤΗΜΑ 1ο:
Θλιβερή εντύπωση μας προκάλεσε η αποστολή του περιεχομένου των  5 θεμάτων που καλείται να συζητήσει δια περιφοράς το Π.Σ., θέματα που διόλου απασχολούν τους πολίτες, ούτε και άλλα Περιφερειακά Συμβούλια, όταν την πλειοψηφία της κοινωνίας την απασχολεί το τεράστιο πρόβλημα της  θανατηφόρας πανδημίας και των μεγάλων – καταστροφικών συνεπειών που αυτή φέρνει στην υγεία, στην οικονομία αλλά και συνολικά στην κοινωνική ζωή του τόπου.
Εμείς δεν είμαστε θιασώτες της Ε.Ε., ωστόσο, θα περιμέναμε από μια Περιφερειακή Αρχή, της οποίας ο Περιφερειάρχης πρόσφατα ψηφίσθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, να έχει ήδη θέσει το τεράστιο αυτό ζήτημα στο αρμόδιο όργανο της Ε.Ε., να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση για την κατάσταση αλλά και τις δράσεις των Περιφερειακών Αρχών σε κάθε χώρα, να συζητήσουν ποια μέτρα μπορούν να πάρουν, συμβάλλοντας, με βάση τις αρμοδιότητές τους,  οι Περιφέρειες της Ε.Ε., στην αντιμετώπιση της ζοφερής αυτής πανδημίας.
Θα περιμέναμε επίσης, από μία Περιφερειακή Αρχή που σέβεται τον εαυτό της , να θέσει  προς συζήτηση και απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, μιας που ήδη περιοχές της ( π.χ. Πέλλα ) έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δυο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης μας είναι νοσοκομεία αναφοράς κτλ.. Επίσης, να ενημερώσει τα μέλη του Π.Σ. και όλους τους πολίτες για τον σχεδιασμό, που προφανώς πρέπει να επεξεργάζεται το Υπουργείο, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, για την  υγειονομική προετοιμασία, αλλά και τα  μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλα τα πιθανά σενάρια, εξειδικεύοντάς τα για την Π.Κ.Μ.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά  δεδομένα , μπορεί η Π.Κ.Μ. να έχει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάλογα με τον πληθυσμό, ωστόσο τα νοσοκομεία της περιοχής και κυρίως το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, που είναι νοσοκομεία αναφοράς, έχουν δεχτεί μεγάλο βάρος από ασθενείς που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά.
Και όπως όλοι οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρουν, το τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό των Μ.Ε.Θ.. Σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους φορείς, από το σύνολο των 125 Μονάδων Ε.Θ. που υπάρχουν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, οι 15 παραμένουν κλειστές, γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα : το ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει 31 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, οι τελευταίες 17 άρχισαν να λειτουργούν σταδιακά από την περασμένη Δευτέρα. Ακολουθεί το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο διαθέτει δύο ΜΕΘ, η Α' η οποία διαθέτει 18 κλίνες και νοσηλεύει άλλα περιστατικά πλην covid-19 και η Β' με 12 κλίνες στην οποία φιλοξενούνται κρούσματα της covid-19.Το Παπαγεωργίου διαθέτει συνολικά 20 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι 8 είναι κλειστές. Το Ιπποκράτειο διαθέτει 10 κλίνες με λειτουργικές τις 8. Δέκα κλίνες ΜΕΘ διαθέτει και το Γεννηματάς, από 8 ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Παύλος, ενώ υπάρχει και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο το οποίο διαθέτει 9 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι τρεις είναι κλειστές και  θα αξιοποιηθεί μόνον σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Άλλες 34 κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, του Πολυγύρου διαθέτει 6 κλίνες και 2 κλειστές, της Βέροιας 3, της Κατερίνης 4, των Σερρών 6, της Έδεσσας 3 και των Γιαννιτσών 10, από  τις οποίες οι τρεις είναι κλειστές.
Ενώ λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και ενώ βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας επέλασης του κορονοιού , η  πλειοψηφία της ΠΚΜ , στοιχίζεται με την καθημερινή προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι όλα βαίνουν καλώς στο δημόσιο σύστημα υγείας , παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό , παρά τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά ( μάσκες , κ.α.), συνέπεια των δεκαετών μνημονιακών πολιτικών, που επέβαλαν "λιτότητα" στα δημόσια νοσοκομεία και αποψίλωση του υγειονομικού προσωπικού τους.
Εν μέσω λοιπόν της πανδημίας, και με αυτήν την προβληματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η Διοίκηση της Π.Κ.Μ., όχι μόνον δεν έφερε προς συζήτηση στο Π.Σ. το τεράστιο αυτό ζήτημα, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα συμβάλλει, στο βαθμό που της αναλογεί στη βελτίωσή του, διαθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό της, αλλά ενέκρινε και προώθησε πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής, ύψους  930.311,26 ( σύμφωνα με την ΑΔΑ: ΩΨ2Κ46ΜΓΨ7-Ε1Δ ) !!!!!!!!!.
Ρωτάμε λοιπόν: 
  • Προτίθεστε να φέρετε το ζήτημα αυτό, με κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου, προς συζήτηση άμεσα στο Π.Σ.;
  • Σκοπεύετε να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό της Π.Κ.Μ., προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Με πιο κριτήριο και με ποια διαδικασία, προχωρήσατε  ακόμα και σήμερα σε αυτές τις επιλογές, δηλαδή να δαπανήσετε για την επικοινωνιακή προβολή περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν σε αναγκαίες εργασίες συντήρησης για την αξιοποίηση του πρώην νοσοκομείου Λοιμωδών, του πρώην νοσοκομείου Παναγία ή για να ανοίξουν οι Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία της Π.Κ.Μ. που παραμένουν κλειστές; 
ΖΗΤΗΜΑ 2ο:
Πληροφορηθήκαμε  για άλλη μια φορά από τα Μ.Μ.Ε. και όχι από σας, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιχορηγήσει την Περιφέρεια Αττικής και την Π.Κ.Μ.  για την παροχή γευμάτων σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού .Και θα διαθέσει στη δική μας Περιφέρεια το ποσό των 2.500.000 ευρώ. Βέβαια το ποσό που θα διατεθεί, δεν αποτελεί επιχορήγηση των Περιφερειών , όπως διαφημίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αποτελεί ένα μικρό μέρος της απόδοσης των ΚΑΠ για το 2020. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσει η Π.Κ.Μ. περαιτέρω χρηματοδότηση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, που συσσωρεύονται καθημερινά και λόγω της πανδημίας. Οι ανάγκες  σήμερα είναι  μεγαλύτερες και πιο πιεστικές, και η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται άμεσα πόρους και μέσα για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας στην κατεύθυνση  όμως της διοχέτευσης πόρων για τη στήριξη των Κοινωνικών Υπηρεσιών, τις προσλήψεις προσωπικού , ιδιαίτερα εκείνων των κατηγοριών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης  είναι επιτακτική σήμερα η ανάγκη  να διεκδικηθεί η αποδέσμευση των ΟΤΑ από τους κανόνες για τους πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που, αντί να υποστηρίζεται, να χρηματοδοτείται και να διευρύνεται, στελεχώνεται από εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι και χωρίς παροχή στοιχειωδών μέσων υγιεινής και ασφάλειας ή των επισφαλώς εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας, που για να πληρωθούν πρέπει να καταφεύγουν κάθε εξάμηνο στα δικαστήρια.
Επειδή θεωρούμε ότι όλες οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να υποστηρίζονται συντεταγμένα από το κράτος και την Αυτοδιοίκηση, όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να διοχετεύονται για την κάλυψη των αναγκών μέσα από τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές, για το ζήτημα αυτό πρέπει να γίνει αναλυτική ενημέρωση όλων των περιφερειακών παρατάξεων, συγκεκριμένη και εξειδικευμένη συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ( καθορισμός δικαιούχων, κατανομή στους δήμους της Π.Κ.Μ. κ.α.).
ΖΗΤΗΜΑ 3ο:
Επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας σε χώρους εργασίας , στους οποίους έχει την ευθύνη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ( σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.α. ), όπως επίσης έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο των κρεάτων που ενόψει του Πάσχα και παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, εκτιμάμε ότι θα υπάρχει μία σχετική αυξητική κίνηση το επόμενο διάστημα,
Ρωτάμε λοιπόν:
  • έχει γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας, για την πραγματοποίηση ελέγχων σε αυτούς τους χώρους ;
  • έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την αρχή των περιοριστικών μέτρων σε αυτούς τους χώρους και ποια είναι τα αποτελέσματα ;
ΖΗΤΗΜΑ 4ο:
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τον νόμο 4497/2017, όλοι οι συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές ( πωλητές, παραγωγοί και επαγγελματίες ) καταβάλουν στην Π.Κ.Μ. ημερήσιο τέλος , που προορίζεται για τις ανάγκες  ορθής λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Με τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι δραστηριοποιούμενοι στις λαϊκές αγορές έχουν υποστεί και αυτοί, οικονομική ζημιά. Θεωρούμε λοιπόν ότι μέρος των χρημάτων αυτών που περιέρχεται στην Π.Κ.Μ. πρέπει να διατεθεί για τη διασφάλιση των συνθηκών δημόσιας υγείας με την αγορά γαντιών, μασκών και αντισηπτικών και να διατεθούν σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, όπως αυτά έχουν κοινοποιηθεί και από τα αιτήματα των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με δεδομένο δε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς ανέλαβαν με τα δικά τους πενιχρά οικονομικά μέσα , να προσλάβουν ιατρικό προσωπικό για την θερμομέτρηση στις λαϊκές αγορές, θεωρούμε ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που έχουν  υποβάλει στην Π.Κ.Μ. και η Π.Κ.Μ. πρέπει να τα κάνει αποδεκτά.

Με βάση λοιπόν αυτή την τοποθέτηση , η ψήφος μας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι :
ΘΕΜΑ 1ον: ΛΕΥΚΟ
ΘΕΜΑ 2ον: ΛΕΥΚΟ
ΘΕΜΑ 3ον: ΚΑΤΑ ΓΙΑΤΙ:
 Πρόκειται για φαρσοκωμωδία που εάν δεν βρισκόμασταν στο μέσον μίας πανδημίας θα προξενούσε μόνο γέλια. Όταν υπάρχουν προβλέψεις ότι η ύφεση φέτος μπορεί και να ξεπεράσει το  8%, όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους ή βλέπουν τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, η διοίκηση της Περιφέρειας προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτε και καταρτίζει "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2021 - 2024" (οι βαρύγδουποι τίτλοι μας μάραναν...). Θα αποτελέσει ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς θα πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του οποίου οι προβλέψεις πέφτουν έξω ήδη από την κατάρτισή του.

 Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

1.Το 80% και πλέον των εσόδων του προγράμματος εξαρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Π.Δ.Ε. συν το  ΕΣΠΑ. Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2020 (!!!) ενώ η ύφεση θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη του προϋπολογισμού τουλάχιστον για το 2021 (παρασέρνοντας βέβαια και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών).

2. Η εκτιμώμενη μείωση των εσόδων θα συμπαρασύρει βέβαια και τις δαπάνες του Μεσοπρόθεσμου. Όμως σε κάθε περίπτωση πώς να γίνει αποδεκτό ότι σε αυτήν τη συγκυρία οι "κοινωνικές παροχές" δεν υπερβαίνουν το ποσό των 4.000 ευρώ... Σε αυτό το ποσό εκτιμάται η κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης της Περιφέρειας;

3. Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει άμεσα να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την πανδημία και αντιμετώπισης των συνεπειών της ύφεσης (π.χ. με ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ και   διοχέτευση των πόρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα για να αντιμετωπιστεί το επισιτιστικό πρόβλημα που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε, εκπόνηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με κύριο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας ), που σε δύο τουλάχιστον από τις Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδική, Πιερία) αλλά και στη Θεσσαλονίκη θα είναι ιδιαίτερα έντονες εξαιτίας της εξάρτησής τους από τον τουρισμό και την εστίαση.
Η διοίκηση της Περιφέρειας όμως, αντί να διεκδικεί αυξημένους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και να καταρτίσει σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αναλώνεται στην ικανοποίηση της γραφειοκρατίας του υπουργείου Εσωτερικών καθώς αδυνατεί να υψώσει ανάστημα και να έρθει σε σύγκρουση με τους κομματικούς ομογάλακτούς της ακόμη και σε θέματα που στερούνται λογικής.

ΘΕΜΑ 4ον: ΚΑΤΑ
ΘΕΜΑ 5 ον: ΚΑΤΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου