Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τυπου: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 



https://anypotaktidimokmak.blogspot.com/,  https://adimak.gr/ 

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη 16/10/2020

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:  ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, στις 12.00, στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Κοινή και διαχρονική είναι η πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και τους φορείς που συντάσσονται μαζί τους ( Δήμους, Περιφέρειες, ΦΟΔΣΑ στην ΠΚΜ ). Μία πολιτική που εξυπηρετεί την διασφάλιση νέων πηγών κέρδους για τους επιχειρηματίες, προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, με την ανάθεση της αποκομιδής, αλλά και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Μάλιστα, σε αγαστή συνεργασία με τον ΠΕΣΔΑ της Π.Κ.Μ., τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, και την αδιάλειπτη «προθυμία» του κ. Τζιτζικώστα και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, προχώρησαν (ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και η Ν.Δ. αρχές του χρόνου) και ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή στη νομιμοποίηση της δυνατότητας ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, κοινώς της καύσης τους. Ένας τομέας, που αποφέρει ιδιαίτερα κέρδη στους ιδιώτες, μειώνοντας και το κόστος παραγωγής τους, επιβαρύνοντας όμως ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα, σε βάρος της υγείας μας. Αυτό, σε μια περίοδο, όπου, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, ακόμη περισσότερες φωνές επιστημόνων επικρίνουν την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση, την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος, το επιβλαβές παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που έχει επιβληθεί.

 

Η κατάσταση που βιώνουν, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι τραγική. Καθημερινή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στη Δυτική πλευρά της πόλης, από τη καύση  απορριμμάτων από την εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., τις αδιάκοπες εκπομπές βλαπτικών αερίων από τις ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής ( ΕΛΠΕ κ.α), τη κατασκευή ΜΕΑ στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο, ακριβώς δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την εκχώρηση δημόσιου χώρου σε ιδιώτες. 

 

Γι αυτούς τους λόγους   Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνουν περιβαλλοντικοί συλλογικοί φορείς,  το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα Βενιζέλου, για να διατρανώσουμε όλοι και όλες το δικαίωμα να ζούμε και να μπορούμε να ανασαίνουμε, σε μία Θεσσαλονίκη ανθρώπινη.

Για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ :

  • στο διαχρονικό ΕΓΚΛΗΜΑ των κυβερνήσεων των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησαν την καύση SRF-RDF στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και στις άλλες τσιμεντοβιομηχανίες
  • στις "εθελοντικές συμφωνίες" μεταξύ των κυβερνήσεων και των τσιμεντοβιομηχάνων
  • στη ρύπανση της Δυτικής κυρίως, και όλης της Θεσσαλονίκης
  • στην εξόρυξη του Χρυσού στη Χαλκιδική
  • στην κατασκευή Μ.Ε.Α. στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης και στην Μαυροράχη Λαγκαδά
  • τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή

 

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ιδιαίτερα σήμερα, που η κατάσταση είναι σοβαρή και επανέρχεται, αυτές τις κρίσιμες ώρες, η αξία της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπιστούμε, ακόμη περισσότερο, και το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Καμία σχέση διαχείρισης των απορριμμάτων με ιδιώτες. Προτεραιότητα στην πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές  αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος του πολίτη και των Δήμων.

 

                                                                                                                                    Το Γραφείο Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου