Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ-ΤΟΥΜΠΑ


Θεσσαλονίκη  27/1/2020
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κύριο Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.
Προς τον κύριο Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ.
Κύριε Πρόεδρε
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο « Ενεργειακή Αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Π.Κ.Μ.», του άξονα Προτεραιότητας 04 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενέκρινε και ορθώς ,στις 21/5/2018, να υποβάλει πρόταση για την ένταξη του σχολικού  συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους  30, στην  Κάτω Τούμπα, (στο  οποίο συστεγάζονται πέντε σχολικές μονάδες: 2ο Γυμνάσιο Τούμπας, 4ο Γυμνάσιο Τούμπας, 20 ΓΕΛ, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και 1ο Πειραματικό Λύκειο ) στο ως άνω έργο.
Η ένταξη του σχολικού συγκροτήματος στο ως άνω έργο, κρίθηκε απολύτως αναγκαία, διότι όπως διαπίστωσε και η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του οικείου Δήμου, «τα κτίρια  είναι παντελώς αμόνωτα ή πλημμελώς μονωμένα και υπολείπονται κατά πολύ από τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ».
Ακολούθησε  στις 24/01/2019  η  απόφαση του κυρίου Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ., σύμφωνα με την  οποία,  αποφασίστηκε η ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, ακολούθησε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων του οικείου Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των Γονέων και των εκπαιδευτικών των ανωτέρω σχολείων, και αποφασίστηκε για την υλοποίηση του έργου, η εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα των κτιρίων που στεγάζουν το 2ο και 4ο Γυμνάσιο και το 20ο ΓΕΛ από το τέλος του σχολικού έτους 2019-2020 έως το τέλος του σχολικού έτους 2022-23.
Επειδή εάν υλοποιηθεί η  ανωτέρω απόφαση , ουσιαστικά αυτό θα σημάνει το κλείσιμο τριών σχολικών μονάδων, με διασπορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών  σε σχολεία που στεγάζονται είτε στην Τούμπα είτε και στην Μαλακοπή και δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και καμία περίπτωση επανασύστασης των σχολείων που θα έχουν χάσει ανεπιστρεπτί την εκπαιδευτική τους οντότητα και τους μαθητές τους.
Επειδή δεν προηγήθηκε  καμία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική ενημέρωση στους μαθητές αλλά και τους γονείς. Ερωτάστε και ελέγχεστε :
Θα πάρετε πρωτοβουλίες και θα προχωρήσετε σε ενέργειες ώστε ο φορέας εκτέλεσης του έργου, να το υλοποιήσει, με την  συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων  ώστε να διασφαλίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών?

Η ΕΠΕΡΩΤΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου