Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Δ. Χαραλαμπίδου: Το στίγμα μας είναι «ανυπότακτοι στα μνημόνια και στους δανειστές της χώρας μας»

Το στίγμα της υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».

      «Το στίγμα μας θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε εννιά λέξεις ως εξής: "ανυπότακτοι στα μνημόνια και στους δανειστές της χώρας μας"», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι βασικές προτεραιότητες τής παράταξης ορίζονται από τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίες σχετίζονται με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και τη μη εκποίηση της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας.
      Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Περιφέρεια, η κ. Χαραλαμπίδου διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το στίγμα της υποψηφιότητάς της παραμένει το ίδιο και τονίζει: «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πλεύση, ψήφισε και υλοποιεί μνημόνια, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών με τον καλύτερο τρόπο, γι' αυτό κι εμείς ξεκαθαρίσαμε με τον πιο σαφή τρόπο τη θέση μας».
      Για την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας εκτιμά ότι τα έργα που αποφασίζονται και εκτελούνται δεν επιλέγονται με κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά την εξυπηρέτηση «ημετέρων» και επισημαίνει ότι η Περιφέρεια θα πρέπει πρωτίστως να επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις μνημονιακές πολιτικές και να στηρίξει ενεργά τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις τους.
      Η κ. Χαραλαμπίδου σχολιάζει ακόμη ότι «τα στοιχήματα είναι για το ποδόσφαιρο» και αναφέρει: «αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής είδαν το φως της δημοσιότητας, βρίσκουν την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» σε καλή θέση, εμείς επιμένουμε ότι οι πολίτες "μιλούν" στις εκλογές». Σε κάθε περίπτωση, καθιστά σαφές ότι η παράταξή της δεν πρόκειται να συνεργαστεί «με τις δυνάμεις που δεν αντιμάχονται τα μνημόνια και έχουν συναινέσει ή έχουν υλοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές».
      Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Πέπη Γιούλτση:
   ΕΡ.: Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
   ΑΠ.: Οι βασικές προτεραιότητες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορεί παρά να ορίζονται από τις ανάγκες των πολιτών της. Και οι βασικές ανάγκες των πολιτών είναι η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα και η μη εκποίηση της δημόσιας γης και δημόσιας περιουσίας. Τα κεντρικά αυτά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών.
   Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν δε θέλει να συνθλιβεί στη μέγγενη των μνημονίων, αλλά να παίξει το ρόλο της ως θεσμός υπεράσπισης των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, πρωτίστως πρέπει να επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις μνημονιακές πολιτικές, να στηρίξει ενεργά τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις τους, να αναδείξει και να προωθήσει σε κεντρικό επίπεδο τα αιτήματά τους. Να μετατραπεί σε «μεγάφωνο» των πολύμορφων αναγκών του λαού της περιφέρειας, που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, να ενισχύσει τις κινηματικές δράσεις ξεπερνώντας τα στενά περιθώρια των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτών των τεράστιων κοινωνικών αναγκών.
      ΕΡ.: Στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ως στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας» ποιο θα λέγατε ότι είναι το στίγμα της υποψηφιότητάς σας;
   ΑΠ.: Το στίγμα της δικής μας υποψηφιότητας, της δικής μου και των συνεργατών μου, παραμένει το ίδιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πλεύση, ψήφισε και υλοποιεί μνημόνια, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών με τον καλύτερο τρόπο, γι' αυτό κι εμείς ξεκαθαρίσαμε με τον πιο σαφή τρόπο τη θέση μας.
   Τόσο οι αγώνες μας στο περιφερειακό συμβούλιο που ολοκληρώνει τη θητεία του όσο και οι θέσεις που διατυπώνουμε, διεκδικώντας την εκλογή μας στο συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, δίνουν το στίγμα μας που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε εννιά λέξεις ως εξής : «Ανυπότακτοι στα μνημόνια και στους δανειστές της χώρας μας».
   Δεν είμαστε ευκαιριακοί διεκδικητές της εξουσίας, δεν μας τοποθέτησε κάποιος στη θέση του υποψηφίου, γιατί δεν έβρισκε κάποιον άλλο πιο πρόθυμο ή πιο... δημοφιλή, δεν είμαστε προϊόν κάποιας συναλλαγής. Είμαστε εδώ τώρα, όπως ήμασταν παρόντες και στο παρελθόν, όπως θα είμαστε και στο μέλλον, και στο νέο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
      ΕΡ.: Ποια είναι η γνώμη σας για την διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στον τρόπο εκτέλεσης των έργων.
   ΑΠ.: Η διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, όπως κάνει πάντα, έτσι και προεκλογικά στοχεύει στον εντυπωσιασμό και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ναι, πιστεύουμε ότι τα έργα που αποφασίζονται και εκτελούνται, δεν επιλέγονται με κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά την εξυπηρέτηση «ημετέρων».
   Θυμίζω την περίπτωση για την οποία περάσαμε πρόσφατα την πόρτα του Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο και συνυποψήφιό μου στις επικείμενες εκλογές Γιώργο Θεοδωρόπουλο, προκειμένου να καταθέσουμε μήνυση για τα έργα στην Περιφερειακή οδό Κατερίνης και την Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα.
   Ο δρόμος δεν έγινε, τα έργα στοίχισαν πανάκριβα αλλά έμειναν στη μέση, ο ανάδοχος ενώ έχει αποπληρωθεί (το έργο δημοπρατήθηκε το 2012 με προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ) διεκδικεί επιπλέον χρήματα, η κυβέρνηση του τα δίνει απλόχερα, παραβιάζοντας δικαστικές αποφάσεις και ο ποταμός Πέλεκας με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζει...
      ΕΡ.: Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δυναμώσει η παρουσία των κινημάτων και συλλογικοτήτων πολιτών; Ποιος είναι και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος τους σήμερα;
   ΑΠ.: Θεωρούμε αναγκαία και χρήσιμη την ύπαρξη των κινημάτων και των συλλογικοτήτων, πολύ πριν τους ανακαλύψουν κάποιοι, γιατί θεώρησαν ξαφνικά ότι τα κινήματα είναι στη μόδα. Πάντα πιστεύαμε και επιμένουμε να πιστεύουμε στη δυναμική των κινημάτων και των συλλογικοτήτων, οι οποίες προκύπτουν από σκεπτόμενους πολίτες, που καταφέρνουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να αναδείξουν κάποιο θέμα που τους απασχολεί, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
   Για να σας αναφέρω ένα παράδειγμα οι ντελιβεράδες, δηλαδή οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων, μας έχουν διαχρονικά στο πλευρό τους. Τους συμπαραστάθηκα ως συνδικαλίστρια στο ΕΚΘ, ως βουλευτής, αλλά και σήμερα από τη θέση της περιφερειακής συμβούλου, στον αγώνα τους για πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, έτσι ώστε να μην είναι έρμαια των εργοδοτών, κάνοντας μια δουλειά πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.
   Το να επιβαρύνεται ο εργοδότης με την αγορά δίκυκλου και προστατευτικών μέσων, όπως και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, είναι αιτήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και έχουν και θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.
      ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, των δημοσκοπήσεων και τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων;
   ΑΠ.: Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής είδαν το φως της δημοσιότητας, βρίσκουν την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» σε καλή θέση, εμείς επιμένουμε ότι οι πολίτες «μιλούν» στις εκλογές.
   Τα πραγματικά αποτελέσματα, που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, ορίζουν τις πραγματικές διαστάσεις της νίκης ή της ήττας και δίνουν στις παρατάξεις την πραγματική τους δύναμη, προκύπτουν από την ίδια την κάλπη. Η κάλπη θα μιλήσει την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και αυτό το αποτέλεσμα εμείς και θα το σεβαστούμε και θα το τιμήσουμε. Τα στοιχήματα είναι για το ποδόσφαιρο και η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής είναι μακριά από εμάς, τη λογική και την αισθητική μας.
    ΕΡ.: Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο;
   ΑΠ.: Ο κόσμος μας γνωρίζει, εκτιμά τη θετική και σταθερή παρουσία μας στα κοινά, η οποία δεν αλλάζει, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι ήταν και ποιοι θα είναι δίπλα τους, ποιοι παρακολουθούν τα προβλήματα και καταθέτουν προτάσεις, ποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν δήθεν τετελεσμένα γεγονότα ως επιταγές των δανειστών και της κυβέρνησης που, με τους διάφορους φορείς της, τους υπηρετεί. Επίσης, με υπερηφάνεια μπορώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την επαφή με τους πολίτες οι οποίοι μας προτρέπουν να συνεχίσουμε, γιατί όπως πολύ συχνά λένε οι ίδιοι «μόνο εσείς ασκήσατε πραγματική αντιπολίτευση» στην παράταξη Τζιτζικώστα.
      ΕΡ.: Έχετε στο μυαλό σας κάποιες σκέψεις μετεκλογικής συνεργασίας; Με ποιες δυνάμεις θεωρείτε μια τέτοια συνεργασία πιθανότερη;
   ΑΠ.: Κανείς δεν πηγαίνει στις εκλογές έχοντας στο μυαλό του με ποιον θα συνεργαστεί μετά, αλλά προσβλέποντας στο μεγαλύτερο ποσοστό, στις περισσότερες δυνατές ψήφους που θα του επιτρέψουν να υποστηρίξει αυτά που πιστεύει ή να αποτρέψει όσα θεωρεί καταστροφικά. Εμείς, όπως και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο έτσι και στο επόμενο, θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας προς όφελος των πολιτών, με μόνο κριτήριο το κοινό συμφέρον. Κατηγορηματικά όμως θα πω ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που δεν αντιμάχονται τα μνημόνια και έχουν συναινέσει ή έχουν υλοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές.


ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ - ΑΠΕ /Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου