Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΕΛΕΚΑ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη 03/04/2019
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΕΛΕΚΑ.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗN ΜΗΝΥTHΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Την Έκθεση Οριστικών Αποτελεσμάτων Ελέγχου με ημερομηνία 12/2/2019 που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και η οποία, όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνει τα όσα εμπεριέχονται στη μηνυτήρια αναφορά που ήδη κατέθεσαν, προσκόμισαν σήμερα στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας» υποψήφια Περιφερειάρχης Δέσποινα Χαραλαμπίδου μαζί με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο του συνδυασμού Γ. Θεοδωρόπουλο κατέθεσαν στις 26 Μαρτίου μηνυτήρια αναφορά (με αριθμό ΕΔ 2019/37) για τα έργα : "Περιφερειακή οδό Κατερίνης" και " Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα".
Στη μήνυσή τους, η Δ. Χαραλαμπίδου και ο Γ. Θεοδωρόπουλος, υποστηρίζουν ότι από την πλημμελή εκτέλεση και υλοποίηση των έργων επήλθε σοβαρή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο οικονομική, όσο και περιβαλλοντική, και ζητούν να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.
Στη μηνυτήρια αναφορά τους, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν, και ζητούν να διερευνηθεί και η παρακάτω πρόσφατη, προκλητική εξέλιξη, από πλευράς του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών :
Η Διοίκηση Τζιτζικώστα, παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατυπίες στην εκτέλεση των έργων, είχε αιτηθεί τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 11.787.712,20 ευρώ για τη συνέχιση του έργου. Ευτυχώς, και πολύ ορθά, το αίτημα απορρίφθηκε από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πλημμέλειες στην αρχική μελέτη.
Όμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ο κ. Σπίρτζης, παρακάμπτοντας την απορριπτική και τεκμηριωμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και σε «Πρόδηλη Αντίθεση » με το Ελεγκτικό Συνέδριο , αποφάσισε ότι η Π.Κ.Μ. πρέπει να καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία γύρω στα 6.000.000 (!!) ευρώ, τα οποία, προφανώς, θα επιβαρυνθούν οι πολίτες της Π.Κ.Μ., η οποία είναι και από τις φτωχότερες της χώρας!
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης συνιστά, τουλάχιστον, θεσμικό ατόπημα!
Όπως υποστηρίζουν στη μήνυσή τους οι δυο σύμβουλοι, το έργο, που επί της ουσίας είναι ένας δρόμος 10 χιλιομέτρων εκτός σχεδίου πόλης, δημοπρατήθηκε στις 25/12/2012, με αρχικό προϋπολογισμό 58 εκατ. Ευρώ και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα . Παρόλα αυτά, ο ανάδοχος έχει αποπληρωθεί και απαιτεί επιπλέον χρήματα. Και την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το έργο: « Υπολειπόμενες εργασίες Περιφερειακής Οδού Κατερίνης », προϋπολογισμού 15.400.000 ευρώ.
Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, παρά τις επανειλημμένες επερωτήσεις και παρεμβάσεις της Χαραλαμπίδου και του Θεοδωρόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Διοίκηση Τζιτζικώστα συνέχιζε αδιάφορα την πορεία των εργασιών με τον ίδιο παράτυπο τρόπο. Έτσι, δυστυχώς, ήρθε η φύση να επιβεβαιώσει όλα όσα κατήγγειλε ο συγκεκριμένος Σύλλογος αλλά και οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, με τη μεγάλη πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017, όπου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και κακοκαιρίας στην Π.Ε. Πιερίας, καταστράφηκαν δημόσια και ιδιωτικά τμήματα παρακείμενα του ποταμού Πέλεκα.
Το Γραφείο Τύπου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου