Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

 

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

για μια Περιφέρεια που θα ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους

για τη χώρα, την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία

 

Σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες και εν μέσω πρωτοφανών καταστροφών, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Μετά από δυο διαδοχικές βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες δυστυχώς, αναδείχθηκε μια Βουλή αποστειρωμένη από κάθε ριζοσπαστική, εναλλακτική φωνή, που θα είχε τη δυνατότητα και τη θέληση να προβάλλει και να διεκδικεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συστημικό μνημονιακό κατεστημένο και να εκφράζει στο «ησυχαστήριο» των κοινοβουλευτικών εδράνων τις αγωνίες, τις αντιστάσεις, τα προβλήματα, τις ελπίδες, τις προτάσεις, μιας κοινωνίας που υποφέρει και αναζητά εναγωνίως ένα καλύτερο αύριο. 

 

Όλα τα μνημονιακά κόμματα υπονόμευσαν το ρόλο και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων (Καλλικράτης, Κλεισθένης), που επιπλέον τροποποίησε η Ν.Δ προς το χειρότερο (νόμος Βορίδη). Την αλυσόδεσαν με τους μνημονιακούς νόμους και το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, παραχώρησαν πολλές αρμοδιότητές της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, περιόρισαν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια της οικονομικής αυτοτέλειας και της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών οργάνων, ψηφίζοντας τελευταία και το περιοριστικό 3% για την εκλογή έστω και ενός συμβούλου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, μετέφεραν τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων σε ελεγχόμενες από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη Επιτροπές. 

 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι μια συμπαράταξη αριστερών, δημοκρατικών κινήσεων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, με υποψήφια Περιφερειάρχη τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αγωνίστρια του εργατικού κινήματος, πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, η οποία, μαζί με πολλούς άλλους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο, δεν πρόδωσε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού του Ιούλη του 2015 και έχει δώσει δείγματα γραφής με την παρουσία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους αγώνες των κατοίκων όλων των νομών της Περιφέρειας.

 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ εκφράζει τη λογική μιας διαφορετικής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η οποία: 

·        Αντιμάχεται τις καταστροφικές περιοριστικές πολιτικές, που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση προς χάριν των αιματηρών πλεονασμάτων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. 

·        Βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του, και κυρίως δίπλα σε όσους και όσες χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση και τα μνημόνια: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τα καταστρεφόμενα μικροαστικά στρώματα, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες. 

 

Με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις συρρικνώνουν τη δημοκρατία στην εκπροσώπηση και στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η επιλογή της εξεύρεσης πόρων για την ικανοποίηση των δανειστών οδήγησε τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) σε αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, που απέβλεπαν στην περιστολή λειτουργικών και κοινωνικών δαπανών, αδιαφορώντας και παραβλέποντας τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, επινόησαν και ψήφισαν τον «Καλλικράτη», αλλά επειδή οι ανάγκες του επαχθούς και αβίωτου χρέους είναι ανεξέλεγκτες (μετά από 15 περίπου χρόνια μνημονίων έφθασε τα 404 δις) ανακάλυψαν και τον «Κλεισθένη», για περισσότερες περικοπές.

Αντιταχθήκαμε στην πρώτη «μεταρρύθμιση» του «Καλλικράτη», στηλιτεύσαμε τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ, τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ α΄ και β΄ βαθμού ΟΤΑ, την απομάκρυνση του θεσμού από την κοινωνία, τη συγκεντρωτική λογική στη βάση της οποίας διατηρήθηκαν οι κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις απολύσεις και μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων. Αντιταχθήκαμε και στον «Κλεισθένη», ο οποίος βαθαίνει την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών στην Τ.Α. και κατοχυρώνει θεσμικά την ιδιωτικοποίηση τομέων της λειτουργίας της. 

Διαφωνήσαμε με τον τρόπο που εισήγαγε την  απλή αναλογική η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τη χρησιμοποίησε σαν το κερασάκι στην τούρτα των αντιδραστικών ρυθμίσεων, τις οποίες προώθησε με τον «Κλεισθένη», ενώ διατήρησε και το β΄ γύρο των εκλογών στην Τ.Α. για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Με νόμους που ψήφισε η Ν.Δ., επέβαλε και το  όριο του 3% προκειμένου να εκλέξει μια παράταξη έστω και έναν σύμβουλο στα Δ.Σ. των Δήμων και των Περιφερειών, επιχειρώντας να περιορίσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως της ριζοσπαστικής, κινηματικής Αριστεράς. Κατέστησε τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους απόλυτους κυρίαρχους μόνον με το 43% των ψήφων, που θα τους αρκεί για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Με πρόσφατο νόμο καταργεί εκατοντάδες ΝΠΔΔ των Δήμων και κάνει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης πιο συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική.

Αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων στους Δήμους, δίνοντας τη δυνατότητα στις μεγάλες παρατάξεις να συμπληρώνουν ψηφοδέλτια σεντόνια, αύξησε το παράβολο για την κατάθεση υποψηφιότητας, περιορίζοντας ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα να είναι υποψήφιοι.

Γενικά, όλη η προεκλογική και η εκλογική διαδικασία, όπως έχει διαμορφωθεί νομικά, συμπεριλαμβανομένου και του γενικότερου αποκλεισμού από την εμφάνιση στα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. των αντιπολιτευόμενων υποψηφίων, καθώς και του ορίου του 3%, περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα των ριζοσπαστικών, κινηματικών, χωρίς διασυνδέσεις με οικονομικούς παράγοντες παρατάξεων, να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος της κοινωνίας, πλήττοντας σοβαρά τη δημοκρατία, σε ότι αφορά την ισονομία της προβολής των θέσεων, την πλουραλιστική και αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών και τελικά τη δυνατότητα εκλογής στα Δ.Σ. των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Το αποτέλεσμα του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη», με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους και με τη δραστική και συνεχή μείωση της χρηματοδότησης, είναι ότι η αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί σήμερα σε στοιχειώδεις λειτουργίες της, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, ειδικά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Η επιβολή Οικονομικής Επιτροπείας  μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη δραματική οικονομική και θεσμική ασφυξία που επικρατεί.

Συμπερασματικά:

Η εφαρμογή μιας ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που παραχωρεί στους ιδιώτες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες όπως της καθαριότητας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλων, που εγκαταλείπει κάθε κοινωνική πολιτική  της Τ.Α προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου (π.χ. παιδικοί σταθμοί), οδηγώντας στην πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, ακόμη και του πράσινου, φορτώνοντας επιπλέον τέλη στους δημότες, που δεν αποδίδει πόρους και μειώνει κάθε χρόνο το ποσό των δημοσίων επενδύσεων, αφήνει ανυπεράσπιστους στο έλεος των οικονομικών κρίσεων, των πανδημιών, των ακραίων (και όχι μόνο) καιρικών φαινομένων τους πολίτες, οι οποίοι δε χάνουν μόνον τις δουλειές, τις περιουσίες τους, αλλά δυστυχώς και τις ζωές τους.

 

Τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα

Οι συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, συρρίκνωσης των δημόσιων επενδύσεων, εξόφλησης ενός δυσβάσταχτου και αντιλαϊκού δημόσιου χρέους, ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου, τις οποίες επιβάλλουν οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι που είναι σε ισχύ, εμποδίζουν την όποια ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, σε γενικό και περιφερειακό επίπεδο.

Έτσι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικά μαγαζάκια και αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν οριστικά.

Η Π.Κ.Μ. παρουσιάζει διαχρονικά αναιμική επενδυτική δραστηριότητα και χαμηλό αριθμό επιχειρήσεων συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε εξ αιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, του μεγάλου ποσοστού κέρδους των μεσαζόντων, των περιοριστικών κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., οι οποίοι οδήγησαν και σε ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα νέων, τα Πανεπιστήμια με τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και το αξιολογότατο επιστημονικό προσωπικό, μένουν αντικειμενικά αναξιοποίητα, δημιουργώντας άνεργους και μετανάστες. Η ανεργία στην Π.Κ.Μ. καλπάζει πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, ειδικά σε ηλικίες άνω των 45 ετών, αυξάνονται και η συμμέτοχη της Π.Κ.Μ. στο Α.Ε.Π. της χώρας μειώνεται (βρίσκεται στο 80% περίπου του εθνικού ΑΕΠ και στο 50% του μέσου περιφερειακού ΑΕΠ της Ε.Ε. το 2020).

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που με άλλη πολιτική θα αποτελούσαν εγγύηση για ανάπτυξη και πρόοδο, όπως ΑΕΙ, επιστημονικό δυναμικό με παγκόσμια αναγνώριση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υδάτινοι πόροι, αλιεία, τουρισμός, συγκοινωνιακοί κόμβοι, λιμάνια και αεροδρόμια, αρχαιότητες, αδυνατούν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα. Οι μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες εφάρμοσε πιστά και η Διοίκηση Τζιτζικώστα,  όχι μόνο δε μπορούν να ενεργοποιήσουν όλο αυτό το δυναμικό, αλλά αντίθετα, ξεπουλούν τις βασικές υποδομές σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, στερώντας τη χώρα και την Περιφέρεια από αναπτυξιακά εργαλεία, απαραίτητα για το σχεδιασμό και στήριξη ανάλογων κλαδικών  πολιτικών (λιμάνια, αεροδρόμια, κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενέργεια, δημόσια γη κ.λπ.).

Διοίκηση Τζιτζικώστα 2019-2023

Μια ακόμα χαμένη τετραετία, που αντί να βελτιώσει, υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας  των πολιτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

 

  • Συναίνεσε και υλοποίησε τις αποφάσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, σε όλα τα επίπεδα (από τη μη διεκδίκηση των πόρων που οφείλει η Κεντρική Διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, την έλλειψη προσωπικού στην Π.Κ.Μ., μέχρι την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας), με βαριές συνέπειες στους κατοίκους της Περιφέρειας.
  • Εφάρμοσε με υπερβάλλοντα ζήλο την κεντρική πολιτική απόφαση, τα ποσά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύονται στους ιδιώτες και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των λαϊκών στρωμάτων που χειμάζουν.
  • Δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα, ούτε με την επέλαση του κορονοϊού, για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Περιφέρεια.
  • Προχώρησε την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των  απορριμμάτων.
  • Δεν έκανε έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Π.Κ.Μ., που είναι ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα όλης της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του Σ.Ε.Τ.Ε.
  • Έδωσε έγκριση για την άναρχη-ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων Α.Π.Ε. σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπως φαραωνικά πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.
  • Δε βελτίωσε στο ελάχιστο την αντισεισμική θωράκιση, με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο και την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής ασφάλειας.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με το σταγονόμετρο, και με μεγάλη καθυστέρηση. Ελάχιστα χρήματα δίνονται από το Π.Ε.Π. και τον κρατικό προϋπολογισμό  σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Η Αντιπυρική Προστασία  είναι ελλιπής,  η Δασική Υπηρεσία στερείται χρηματοδότησης, η Πυροσβεστική στερείται στελεχικού προσωπικού. Δεν αναβάθμισε  το  επίπεδο πυροπροστασίας του Σέιχ Σου, του Ολύμπου, του Βερμίου, του Πάικου, του Μπέλες  και όλων των ορεινών όγκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Έδωσε το πράσινο φως για το περίφημο flyover ήδη από το 2021, έργο που θα χρυσοπληρωθεί από το λαό, δίχως μία ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη. 
  • Υλοποιεί έργα για την ανάπτυξη των υποδομών Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, με Σ.Δ.Ι.Τ., ενισχύοντας την κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου σε βάρος μας.
  • Δε διεκδίκησε την αναβάθμιση και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, με την αξιοποίηση και διεύρυνση των όποιων ελεύθερων χώρων, όπως των ανενεργών στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά κ.α.
  • Συναίνεσε στην προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ, που εάν πραγματοποιηθεί, η Θεσσαλονίκη θα χάσει τη μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου πρασίνου μέσα στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος.
  • Αποφάσισε την παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η καύση επικίνδυνων αποβλήτων μέσα στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, δίπλα ακριβώς σε κατοικημένες περιοχές.
  • Περιόρισε τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, υλοποιώντας στο ακέραιο τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στις Επιτροπές, κάνοντας διαδικτυακές συνεδριάσεις ακόμη και όταν σε όλη την Ελλάδα γίνονταν δια ζώσης, δυσκολεύοντας την εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση από τις παρατάξεις κτλ.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Εμείς, όσοι και όσες συμμετέχουμε στο συνδυασμό  «Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής», με υποψήφια Περιφερειάρχη τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου,

Θέλουμε και προσπαθούμε να συναντηθούμε και να ανοίξουμε διάλογο με όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, από την πιο μικρή Κοινοτική Ενότητα μέχρι το μεγαλύτερο Δήμο.

Για να σχεδιάσουμε μαζί τις πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις μνημονιακές πολιτικές, θα αποτελέσουν ανάχωμα στην οικονομική, περιβαλλοντική, ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλλουν στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, εναλλακτικού παραγωγικού ανασχηματισμού της οικονομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του,  συνολικά για τη χώρα, μέσα στο οποίο θα εντάσσεται και η ανασυγκρότηση των Περιφερειών και θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η ακρίβεια, να μειωθεί η φτώχεια, η μετανάστευση των νέων, θα προστατεύει το περιβάλλον και τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση.

Μόνον η λαϊκή συμμετοχή στο σχεδιασμό των πολιτικών, στην κατανομή των διαθέσιμων αλλά κυρίως στη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, διασφαλίζει την επιτυχία του δύσκολου αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 

Πώς προσδιορίζεται ο ρόλος και η παρέμβαση μιας ριζοσπαστικής παράταξης στο επίπεδο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στη σημερινή συγκυρία της ευρύτατης κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής, της ερημοποίησης της χώρας και των αλλεπάλληλων μνημονιακών πολιτικών;

 

Ειδικά όταν τα προγράμματα της Ε.Ε., τύπου ΕΣΠΑ, αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του  Ταμείου Ανάκαμψης, θέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο και περιορισμούς, συνοδεύονται από διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η φθηνή και ευέλικτη εργασία, η επιχειρηματική ασυδοσία, συνδέονται με την «ανταποδοτικότητα», με την παράδοση κάθε τι δημόσιου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, περικόπτοντας κάθε τι μη ανταποδοτικό οικονομικά, όπως π.χ. μορφές κοινωνικών παροχών;

 

Υπάρχει δυνατότητα μιας σοβαρής αναπτυξιακής πολιτικής σε φιλολαϊκή κατεύθυνση στην Π.Κ.Μ., όταν περιορίζονται δραστικά οι Δημόσιες Επενδύσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι  σε βάρος της ανάπτυξης, για να ξεπληρωθεί ένα δυσβάστακτο, μη βιώσιμο χρέος, να δημιουργούνται κάθε χρόνο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για να ενισχυθεί μέσω της ανάληψης εκτέλεσης των απαραίτητων έργων το ιδιωτικό κεφάλαιο; Όταν το ποσό από τους παρακρατηθέντες φόρους, που εμείς καταβάλλουμε, το οποίο διαχρονικά, από διάφορες κυβερνήσεις δεν αποδίδεται στην Τ.Α., έφθασε πάνω από 40 δις ευρώ;

 

Είναι φανερό, πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν θέλει να παίξει το ρόλο της ως θεσμός υπεράσπισης των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, που πλήγηκαν από την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της, που πλήττονται από την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απέναντι στα οποία οι πόλεις και τα χωριά μας είναι ανοχύρωτα εξαιτίας των έργων και των υποδομών που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και του ελάχιστου προσωπικού που έχει απομείνει στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες,  οφείλει πρωτίστως να επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και οξύνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν, να στηρίξει ενεργά τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις τους, να αναδείξει και να προωθήσει σε κεντρικό επίπεδο τα αιτήματά τους.

 

Επειδή περιβάλλεται από την ευρύτερη νομιμοποίηση που της προσδίδει η άμεση εκλογή της από το σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας, μπορεί να μετατραπεί σε «μεγάφωνο» των πολύμορφων αναγκών του  πληττόμενου λαού της Περιφέρειας, να ενισχύει τις κινηματικές δράσεις, ξεπερνώντας τα στενά περιθώρια των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των τεράστιων σημερινών κοινωνικών αναγκών.

 

Παράλληλα, αφού εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που έχει στη διάθεσή της, πρέπει να συμβάλει ενεργά στην αλλαγή των θεσμικών αυτών πλαισίων, των δεσμευτικών όρων και προϋποθέσεων.

 

 

Για μια δημοκρατική λειτουργία της Π.Κ.Μ.: 

Διεκδικούμε: 

·         Κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη», «Κλεισθένη» και του νόμου Βορίδη.

·         Εκλογή του Περιφερειάρχη από το Περιφερειακό συμβούλιο – Περιορισμό – κατάργηση των υπερεξουσιών του Περιφερειάρχη.

·         Κατάργηση του ορίου 3% για την εκλογή Συμβούλου στα Περιφερειακά και στα Δημοτικά Συμβούλια.

·         Κατάργηση των διατάξεων, με τις οποίες αποδυναμώθηκε η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, επειδή μεταφέρθηκαν ουσιαστικές αρμοδιότητές του στις Επιτροπές και σε Υπηρεσιακούς παράγοντες.

·         Ενίσχυση του ρόλου των κατοίκων. Θεσμοθέτηση της συμμετοχής των κινημάτων στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως λόγου χάρη με την υποχρεωτική συμμετοχή φορέων πολιτών για τα ζητήματα που σχετίζονται ή με ουσιαστική λειτουργία και υποχρεωτική εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, κινημάτων, οργανώσεων.

·         Περιφερειακά και τοπικά δημοψηφίσματα για ζητήματα περιφερειακά, τοπικού ενδιαφέροντος, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα και μειοψηφίες. Ενίσχυση της λειτουργίας θεσμών πολιτικής συζήτησης και συνελεύσεων στις πόλεις και στις γειτονιές.

·         Κοινωνικό έλεγχο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας – Δημόσια κατάρτιση, δημόσιο απολογισμό και διαρκή ανάρτηση – δημοσιοποίηση των πράξεων εκτέλεσής του.

·         Επέκταση ηλεκτρονικών εφαρμογών για τη συμμετοχή των πολιτών- άμεση ανάρτηση όλων των αποφάσεων – πράξεων – διάθεση δημόσιων δεδομένων.  

 

Για τους οικονομικούς πόρους της Περιφέρειας και τη διαχείρισή τους:

Μετά την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2020-2023, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν χάσει κάθε ουσιαστική αυτοτέλεια στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τους.  Εκτός από την κατακρεούργηση της απόδοσης των πόρων για την Τ.Α. από τις εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις, η Τ.Α. είναι δεσμευμένη, όχι απλά να παρουσιάζει πλεονάσματα, αλλά και να τα παραδίδει, προς διευκόλυνση της Κυβέρνησης, στην αποπληρωμή του αντιλαϊκού, δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους.

Διεκδικούμε:

·         Απρόσκοπτη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων (σήμερα πάνω από 40 δις ευρώ) και  αποκατάσταση των θεσμικών αναιρέσεων και υφαρπαγών.

·         Κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ΟΤΑ.

·         Να γίνεται έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, με απλοποίηση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών, να υπάρχουν ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενεργή συμμετοχή και έλεγχος των πολιτών, με στόχο την πραγματική πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους

·         Ρητή αποτύπωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό των εσόδων και δαπανών των ΟΤΑ, που θα συνοδεύεται από μία γενναία και δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

·         Αύξηση και όχι μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έργα στις Περιφέρεις, χωρίς ΣΔΙΤ.

·         Διεκδίκηση από την Περιφέρεια χρηματοδότησης και ανακατανομής των δημοσίων πόρων και δαπανών, για την εγκαθίδρυση ενός προστατευτικού της κοινωνίας ρόλου της Περιφέρειας.

·         Κατοχύρωση της συμμετοχής των κατοίκων της Περιφέρειας, στο σχεδιασμό (π.χ. συμμετοχικός προϋπολογισμός), τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος, που είναι αναγκαίος όρος, τόσο για την επίτευξη των στόχων που θέτει, όσο και για την κοινωνική καταξίωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 

Για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών:

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει το ρόλο του εγγυητή θεμελιωδών δικαιωμάτων και διασφάλισης των βασικών αγαθών των πολιτών. 

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και οι Δήμοι της όφειλαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο προστασίας και υποστήριξης των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή διαβίωση (η οποία πλήγηκε δραματικά από τη μακρόχρονη και ατέρμονη μνημονιακή λιτότητα και τελευταία από την ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη ακρίβεια κυρίως στα είδη διατροφής, την ενέργεια και τη στέγαση), την κατοικία, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.

Αντ’ αυτού, η Περιφέρεια δεν πίεσε την κυβέρνηση για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, παρόλο που τα νοσοκομεία της Π.Κ.Μ., εκτός από την έλλειψη αναλώσιμων υλικών, στέναζαν και στενάζουν από έλλειψη γιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού, οι οποίοι με κινητοποιήσεις τους αγωνιωδώς ζητούσαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσ/κης έχει μόλις 11 δημόσια νοσοκομεία, στα οποία μάλιστα εξυπηρετούνται ασθενείς από όλη την Π.Κ.Μ., ακόμη και από τη Θεσσαλία, την  Ανατολική και τη Δυτική Μακεδονία και Θράκη.

Ακολούθησε πιστά την κυβερνητική πολιτική και δεν αιτήθηκε την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα δώσει μια ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία και πολύ καλύτερη περίθαλψη στους πολίτες.

Άφησε τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι στην λαίλαπα των πλειστηριασμών. Την ίδια στιγμή, εκλείπουν στοιχειώδεις δομές και προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων, προγράμματα αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης και της ακρίβειας των ενοικίων, παροχής υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Επειδή συναινεί στις μνημονιακές πολιτικές όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, η Π.Κ.Μ. τείνει να γίνει, αντί για φορέας ανακούφισης και στήριξης των πολιτών, ένα πρόσθετο βάρος, ένας ακόμη φοροεισπρακτικός μηχανισμός αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων. 

Διεκδικούμε:

·         Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. 

·         Στήριξη της λαϊκής κατοικίας, μπλοκάρισμα και απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών, ενεργή στήριξη των κινημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας.

·         Δημιουργία υπηρεσίας δωρεάν νομικής βοήθειας σε όσους απειλούνται με πλειστηριασμό ή απώλεια της κατοικίας τους.

·         Διεκδίκηση από την Π.Κ.Μ. της επανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

·         Διασφάλιση της επαρκούς σίτισης όλων των μαθητών, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με ευθύνη της Περιφέρειας.

·         Μόνιμη δομή, που θα ασχολείται με το πρόβλημα της καταγραφής των αστέγων για την αντιμετώπιση των στεγαστικών τους αναγκών.

·         Δημιουργία επαρκούς αριθμού ανοιχτών δομών φιλοξενίας, που θα λειτουργούν διαρκώς όλες τις μέρες, καλύπτοντας τις ανάγκες υγιεινής, ατομικής καθαριότητας, ύπνου, ξεκούρασης, καθώς και ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης των αστέγων.

·         Αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, με σκοπό την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, για τη μετατροπή τους σε δομές φιλοξενίας.

·         Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ενιαίο σχέδιο δράσης της Π.Κ.Μ.

·         Διευκόλυνση και δημιουργία αγορών χωρίς μεσάζοντες, των συνεταιριστικών δομών οικονομίας και αλληλεγγύης.

·         Ενίσχυση προγραμμάτων πολιτιστικής δημιουργίας, πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.

·         Υποδομές και προγράμματα συμμετοχής στον Αθλητισμό.

·         Χρηματοδότηση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης ΟΚΑΝΑ, ΙΘΑΚΗ κλπ.

·         Ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση των δημόσιων σχολείων. Κατάργηση των κέντρων κράτησης.

 

Για την πολιτική προστασία, πλημμύρες, πυρκαγιές.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα, όπως η υποβάθμιση των μέσων πυρόσβεσης, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, τις ολέθριες συνέπειες της οποίας υπέστησαν πρόσφατα οι κάτοικοι της σχεδόν όλης της Θεσσαλίας, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού και των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων κ.λπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη και όσα  έργα υλοποιήθηκαν, δεν επαρκούν, έγιναν άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Όμως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική κρίση, την ανθρωπογενή κλιματική κρίση όπως θα επιμένουμε να λέμε εμείς και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν, καταδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο, ότι πολύτιμος χρόνος για τα απαραίτητα έργα έχει χαθεί και πρέπει να σπεύσουν η κυβέρνηση και όσοι έχουν τις αρμοδιότητες, και μεταξύ αυτών και η Π.Κ.Μ., να προχωρήσουν, έστω «στο και πέντε», στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές των πολιτών, του ζωικού βασιλείου, η φύση, οι κόποι μιας ζωής.

 

Διεκδικούμε:

·         Αντιπλημμυρική υποστήριξη με σεβασμό στη φύση, με διατήρηση των υδάτων στους ορεινούς όγκους της Π.Κ.Μ., κυρίως όμως με νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα παίρνει σοβαρά υπόψη του τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, βασισμένο στις εκτιμήσεις και στις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

·         Αποκάλυψη και επαναφορά των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους, ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον.

·         Αύξηση της χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας - έλεγχο της χρήσης της χορηγούμενης χρηματοδότησης.

·         Ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. και των Δήμων, με εξειδικευμένο προσωπικό.

·         Άμεση κατάρτιση των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμυρών κτλ., από την Αυτοδιοίκηση, με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για την ακολουθούμενη διαδικασία.

  • Καμία νέα απώλεια δάσους. Οι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποδοθούν στη Δασική Υπηρεσία ως δημόσια δάση.
  • Σταθερή χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση των περιαστικών δασών ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μεγάλων πυρκαγιών και για την μείωση των κινδύνων μετάδοσης πυρκαγιών στις κατοικημένες περιοχές.
  • Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αύξηση του πράσινου στις λοφώδεις περιοχές με γεωργικές και αστικές χρήσεις, ώστε το νερό να μην εισέρχεται γρήγορα στα ρέματα.

 

 

Για τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους για τους κατοίκους

Απαιτούμε τη διαμόρφωση των πόλεων που ζούμε, με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων της για ποιότητα ζωής.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε κερδοσκοπικά συμφέροντα και απαιτούμε τη στήριξη και φροντίδα των δημόσιων χώρων, τη μετατροπή τους σε δημόσια προσβάσιμους χώρους πρασίνου, πάρκα, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους ήπιας ανάπτυξης, παιδικές χαρές και υποδομές για κοινωνική χρήση, σε χώρους πολιτισμού, άθλησης για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

Διεκδικούμε το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν, να κινούνται, να ψυχαγωγούνται στην πόλη τους, να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ζωής μέσα σε αυτήν και των λειτουργιών του δημόσιου χώρου έτσι, ώστε να εξυπηρετούν ολόκληρη την κοινωνία.

Διεκδικούμε:

·         Καμία ιδιωτικοποίηση ή παράδοση σε ιδιώτη ελεύθερων χώρων. 

·         Αντιστεκόμαστε στην παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, στη δημιουργία ενός αποκλεισμένου τουριστικού τμήματος – υγειονομικής ζώνης στο παραλιακό μέτωπο – Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση όλων στο παραλιακό   μέτωπο της Π.Κ.Μ.

·         Απαιτούμε την μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά της Θεσσαλονίκης και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της.

·         Ελεύθερες όλες οι παραλίες της Π.Κ.Μ. Να καθαιρεθούν οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις, οι μάντρες, και να υπάρχει αυστηρός περιορισμός στη μίσθωση των παραλιών.

·         Ελεύθεροι χώροι, χωρίς τσιμέντα, αλλά με πράσινο, χωρίς ογκώδη κτίρια.

·         Μετατροπή εγκαταλελειμμένων χώρων σε πάρκα, δημόσιες αθλητικές, κοινωφελείς και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Δεν μας επιτίθεται η φύση, ούτε η τύχη

Είμαστε ανυπεράσπιστοι εξαιτίας των πολιτικών τους

Άλλαξε το μέλλον σου, ψήφισε «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

 

Εμείς, που συγκροτούμε την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, αγωνιστήκαμε έξω, αλλά και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την εκλεγμένη σύμβουλό μας, τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου:

·         Για τη δημοκρατική λειτουργία του, ενάντια στους νόμους, αλλά και στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης της Π.Κ.Μ., που την υποβαθμίζουν και τη συρρικνώνουν. Γι αυτό, επιμέναμε για τη συζήτηση, ειδικά των σοβαρών ζητημάτων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές, καταθέταμε ερωτήσεις, με συνέπεια η Δέσποινα Χαραλαμπίδου να είναι η πρώτη από όλους τους συμβούλους σε αριθμό ερωτήσεων, επιμέναμε να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του Π.Σ. και όχι διαδικτυακά, όπως τις πραγματοποιούσε η Διοίκηση Τζιτζικώστα, παρά τη λήξη των μέτρων υγιεινής, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Επιδιώξαμε να έχουμε σχέσεις με τα κινήματα πολιτών που δρουν στην Περιφέρεια, να θέτουμε τα αιτήματά τους στο Π.Σ. και να συμβάλλουμε, ώστε να έχουν λόγο στις σχετικές συνεδριάσεις που προκαλούσαμε με τις ερωτήσεις μας, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους, και να ασκήσουν δυναμικές παρεμβάσεις, ώστε να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα.

·         Για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων οικονομικών πόρων από την Κυβέρνηση αλλά και τη σωστή διαχείρισή τους, καθώς και το σταμάτημα της προκλητικής εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων. Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα με τις παρεμβάσεις μας την περίοδο του κορονοϊού, όταν με επιμονή θέταμε το ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας.

·         Για την αποτροπή κατασκευής των φαραωνικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, αιολικών κτλ. στις Σέρρες, το Κιλκίς, το Βέρμιο, την Πιερία, το Δήμο Βόλβης, την Χαλκηδόνα, που θα τα λυμαίνονται τα ιδιωτικά συμφέροντα καταστρέφοντας το περιβάλλον.

·         Αναδείξαμε πρώτοι την υπόγεια και σιωπηρή προσπάθεια της κυβέρνησης, να εγκαταστήσει τον επικίνδυνο πλωτό σταθμό LNG μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο.

·         Αντισταθήκαμε στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων όπως ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΣΕ, Αεροδρόμια κ.ά. και στην παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αντιταχθήκαμε στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την εκχώρηση δημόσιας γης στους ιδιώτες και το ξεπούλημα ακόμα και των ακινήτων των Αγροτικών συνεταιρισμών.

·         Αναδείξαμε την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιφέρειας, που είναι άκρως  προβληματικό, ενώ η Π.Κ.Μ. έχει και τις δυο από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό.

·         Αναδείξαμε την προβληματική κατάσταση των υποδομών σε ότι αφορά τη συντήρηση και κατασκευή γεφυρών (π.χ. προβλήματα οδικής γέφυρας Αξιού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Αξιούπολης –Πολυκάστρου), τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις Π.Ε., την υδροδότηση και αποχετευτικό δίκτυο της Χαλκιδικής, την ανάγκη σιδηροδρομικής σύνδεσης των Π.Ε. μεταξύ τους, την άμεση προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Πέλλας-Θεσσαλονίκης μέσω Γιαννιτσών και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την περιφέρεια.

·         Θέσαμε με επίταση τις δυσκολίες της ομαλής πρόσβασης των μαθητών στα δημόσια σχολεία και της ασφαλούς μεταφοράς τους σε αυτά (επερώτηση για το σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους στη Τούμπα Θεσσαλονίκης, προβλήματα σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών κυρίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης αλλά και  σε πολλές άλλες  της περιφέρειας)

·         Προτείναμε, με σειρά παρεμβάσεών μας, την αναγκαιότητα αξιοποίησης των κλειστών εργοστασίων, που αποτελούν μνημεία της βιομηχανικής ιστορίας της περιφέρειάς μας και της απόδοσής τους στις τοπικές κοινωνίες για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις (εργοστάσιο μεταξουργίας Χρυσαλίς στην Γουμένισσα Κιλκίς, το παλιό καπνεργοστάσιο του Χατζόγλου στην Κατερίνη το ονομαζόμενο και Χατζόγλειο σχολείο κ.α.), ζητήσαμε την απόδοση του  Κινηματογράφου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Άμυνας στην Περιφέρεια.

·         Αναδείξαμε με τη διαδικασία των επερωτήσεων και των ερωτήσεων στο Π.Σ. σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών της Π.Κ.Μ. (ατμοσφαιρική ρύπανση, κατάσταση στην Δυτική πλευρά της Πόλης από την ρύπανση των ΕΛΠΕ, λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας βιομηχανικών και επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο Δήμο Δέλτα, δίπλα σχεδόν σε κατοικημένες περιοχές, την καύση SRG-RDF στην εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., τα προβλήματα από την εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική, την κατασκευή Μ.Ε.Α. στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης και στην Μαυροράχη Λαγκαδά).

·         Ασχοληθήκαμε με επίταση με τα προβλήματα που δημιουργεί στις καθημερινές μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων η απαράδεκτη κατάσταση του ΟΑΣΘ, του μόνου μαζικού μέσου μεταφοράς στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας.

·         Απαιτήσαμε να συζητηθούν και να τοποθετηθεί η Π.Κ.Μ. για μια σειρά νομοθετήματα της κυβέρνησης που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους τομείς ευθύνης της, τα οποία ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς η Περιφέρεια να εκφέρει τη γνώμη της, όπως το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο,  το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το νομοσχέδιο που καταργεί τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών και άλλα νομοσχέδια που έχουν άμεση σχέση με τις ζωές των πολιτών.

·         Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων, όπως στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στα δημόσια νοσοκομεία, στα αρχαιολογικά μουσεία, την ΕΡΤ3, την efood, τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δημοσίων εκτάσεων κτλ.,  όπως στο Κρυονέρι, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο κ.α.

·         Σταθήκαμε με συνέπεια στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν στον τόπο τους.

 

Ψηφίζουμε «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

 

(Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία-Ριζοσπαστικές Κινήσεις)

 

Για να βάλουμε stop στην παραπέρα επιδείνωση της ζωής μας, από ένα πολιτικό κατεστημένο, που μετά και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, επιλέγει με λυμένα τα φρένα να ισοπεδώσει ό,τι με τόσους αγώνες κατακτήθηκε.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις φιλικές προς αυτό Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, όπως η Διοίκηση Τζιτζικώστα, που με τη μέχρι τώρα στάση τους, λειτουργούν ως υποβοηθητικός μοχλός για την επιβολή των πολιτικών αυτών. 

Γιατί είναι μια ενωτική προσπάθεια, αναγκαία, αφού ο καθένας μόνος του είναι δύσκολο να αντιπαλέψει αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές. Γιατί τα προβλήματα, από την ακρίβεια μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, μας καλούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο. 

Με αυτό το γενικό πλαίσιο, στηρίζουν το σχήμα μας, καταθέτοντας την υποψηφιότητά τους, άνθρωποι της μισθωτής εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που στην πλειοψηφία τους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία στους εργασιακούς χώρους τους, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές ενεργοί στο φοιτητικό κίνημα, συνταξιούχοι που δεν έπαψαν να αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

 

 

Μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον, έξω από τις πολιτικές, που οδηγούν το λαό μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

 

Σε μια κοινωνία ευημερούσα, δίκαιη, φιλόξενη, ανεκτική, αλληλέγγυα.

 

Μπορούμε να πάρουμε πίσω τις ζωές που μας έκλεψαν!

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου