Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ για τις σημερινές δημαιρεσίες στην Π.Κ.Μ.

Θεσσαλονίκη 1/9/2019

ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ για τις σημερινές δημαιρεσίες στην Π.Κ.Μ.
Οι αιρετοί όλης της χώρας καλούνται σήμερα Κυριακή 1/9/2019 και στις 8/9/2019 να εκλέξουν τα νέα προεδρεία των Περιφερειακών Συμβουλίων καθώς και των οικονομικών Επιτροπών των Περιφερειών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες αλλαγές στον "Κλεισθένη" ( ν.4555/2018), αξιοποιώντας τις ανακολουθίες του νομοθετήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το εκλογικό σύστημα σε ότι αφορά την αναλογική εκπροσώπηση (απλή αναλογική εκλογής του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, πλειοψηφικό όμως για την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη ) και προβάλλοντας υποκριτικά την αναγκαιότητα της "κυβερνησιμότητας" των δήμων και των περιφερειών, υπονομεύει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τ.Α. προκειμένου να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και το ξεπούλημα της περιουσίας της Τ.Α., υποβαθμίζει στην ουσία τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια , μετατρέποντάς τα σε άβουλα και διακοσμητικά όργανα, ενισχύοντας μονοπρόσωπα όργανα όπως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, εμβαθύνοντας το "δημαρχοκεντρικό" σύστημα που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια ,καθιστώντας τους απόλυτα κυρίαρχους. Η ισονομία και η αναλογικότητα καταργούνται παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της βουλής για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν λαμβάνονται υπόψη.
Αγνοείται η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε , έχοντας υπόψη ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης.
Η "κυβερνησιμότητα" και η "αποτελεσματικότητα" που επικαλούνται είναι προφάσεις ,μιας και το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και περιφερειών είναι διαμορφωμένα με τους αλλεπάλληλους αντιλαϊκούς νόμους και τα διαδοχικά μνημόνια εδώ και εννιά χρόνια. Προσδιορίζουν δε τις πολιτικές που θα ασκηθούν στην Τ.Α με βάση το τελευταίο μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι η αλαζονεία ,ο αυταρχισμός και η αδιαφάνεια.
Προφανώς οι κυβερνώντες έχουν "αλλεργία" σε οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών.
Οι σημερινές δημαιρεσίες που διενεργούνται, είναι στην ουσία επικυρώσεις διορισμών παρά εκλογική διαδικασία. Οι παρατάξεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών ευνοούνται σκανδαλωδώς με το διορισμό των μελών τους στις επιτροπές ,ώστε να έχουν απόλυτη πλειοψηφία , ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής ενώ οι μικρές παρατάξεις αποκλείονται από το δικαίωμα όχι μόνο της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις ,όπως έχει ο Περιφερειάρχης , αλλά ακόμα και της κατάθεσης ψηφοδελτίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα μέσα, πολιτικά ,κινηματικά και νομικά, ,ώστε να εμποδίσουμε αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο που θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου