Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 18.02.2021

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 

Κάτω από την έντονη πίεση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου ΔΕΛΤΑ, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αποφάσισε τελικά χθες,  να μην εγκρίνει την Περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρίας PolygreenΑΕ για την  εγκατάσταση και λειτουργία  εργοστασίου αποτέφρωσης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων  (ΕΥΑΥΜ).  Δυστυχώς, όχι απορρίπτοντας την ίδια τη μελέτη, αλλά με πρόσχημα διαδικαστικά ζητήματα, που έχουν σχέση με τις εκκρεμότητες του Ρυμοτομικού Σχεδίου της ΒΙ.ΠΕ.!!!  Αφήνοντας έτσι ανοικτό τον δρόμο για μελλοντική τακτοποίηση του προβλήματος …γιατί προφανώς, οι εταιρείες που ζήτησαν άδεια εγκατάστασης θα επανέλθουν, και τα πράγματα θα ξανακριθούν.

Όπως και νάχει όμως, σημειώθηκε χθες  μια  πρώτη νίκη, που δείχνει πως οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

 

Γι αυτό, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τις παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων, αλλά και των συλλογικών, κοινωνικών φορέων που έχουν δικαίωμα παρουσίας και παρέμβασης στις συνεδριάσεις τους Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας, αμέσως μετά  μας κοινοποίησε, μέσω του εντολοδόχου του Προέδρου του Π.Σ. την παράνομη , αντιδημοκρατική και ενάντια στον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., να μην συγκαλέσει ως οφείλει, έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ., την οποία είχαμε αιτηθεί 24 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σύμφωνα με τα όσα ορίζει  το άρθρο 3, παράγραφος 3 του κανονισμού της Π.Κ.Μ.

 

Το αίτημα των 24 Περιφερειακών Συμβούλων αφορούσε 2 σημαντικά θέματα. Το ένα ήταν το παραπάνω ζήτημα, που συζητήθηκε στη Μητροπολιτική Επιτροπή, και το άλλο η Χωροθέτηση - λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στο Δήμο Λαγκαδά. Η δρομολόγηση των οποίων, θα οδηγήσει στο έσχατο σημείο επιβάρυνσης όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, θα επιβαρύνει μολυσματικά όλη την περιοχή του Πολεοδομικού μας συγκροτήματος και γι’ αυτό  οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Λαγκαδά και Δέλτα αντέδρασαν δυναμικά και με τις κινητοποιήσεις τους οδήγησαν και τα Δημοτικά Συμβούλια των οικείων Δήμων, να πάρουν ομόφωνες αποφάσεις ενάντια και στην Χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ( Δήμος Λαγκαδά ) και στην εγκατάσταση μονάδων αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων ( Δήμος Δέλτα).

Είναι γνωστή η τακτική του κυρίου Τζιτζικώστα, να παραπέμπει όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Π.Κ.Μ. στις Επιτροπές της Π.Κ.Μ., αντί να τα φέρνει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να «περνάει»  με ευκολία και χωρίς ιδιαίτερους  κραδασμούς  ότι επιθυμεί, καλυπτόμενος από τον νόμο της ΝΔ  που εκχώρησε αρμοδιότητες του Π.Σ.  στις Επιτροπές. Όμως  με την απόφασή του να μην συγκαλέσει το Π.Σ. καταργεί πραξικοπηματικά τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ., ακυρώνει το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτή η εξέλιξη συνιστά μείζον θέμα Δημοκρατίας.

 Είναι φανερό ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, κάνουν «πάρτι» σε όλο το πλέγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων, αφού έχουν φροντίσει οι κυβερνήσεις ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να νομοθετήσουν σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ε.Ε. τον  Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, που επιτρέπουν την εκμετάλλευση όλων των ειδών των αποβλήτων από τον ιδιωτικό τομέα, έναν Σχεδιασμό, τον οποίο η διοίκηση Τζιτζικώστα υιοθέτησε ασυζητητί.

Οι συμπολίτες μας, ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα Συνδικάτα, οι κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές συλλογικότητες , πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την σοβαρή υπόθεση της υγείας τους, και να μην επιτρέψουν την κατασκευή τόσο επιζήμιων γι αυτούς μονάδων.

 

Το Γραφείο Τύπου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου