Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

 








Δημήτρης Γκιβίσης-Πάνος Δημητρούδης: εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: «Εμάς δεν μας στηρίζουν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες»
Συνέντευξη με την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής.



Τι προσπαθεί να εκφράσει η Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής σε αυτές τις εκλογές;

Αποτελούμε μία σημαντική και ελπιδοφόρα συμπαράταξη αριστερών, δημοκρατικών κινήσεων και ευαισθητοποιημένων πολιτών που έχουν δώσει δείγματα γραφής στους αγώνες των κατοίκων όλης της περιφέρειας. Θέλουμε να εκφράσουμε όλους και όλες που έχουν αγωνία για τον τόπο τους, αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση και τα μνημόνια: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τα καταστρεφόμενα μικροαστικά στρώματα, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες. Επιδιώκουμε να μεταφέρουμε με επιμονή και με ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις αγωνίες, τις αντιστάσεις, τα προβλήματα, τις ελπίδες, και τις προτάσεις μιας κοινωνίας που υποφέρει και αναζητά εναγωνίως ένα καλύτερο αύριο. Παλεύουμε ενάντια στις καταστροφικές περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, προς χάρη των αιματηρών πλεονασμάτων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.



Πώς έχει φτιαχτεί το ψηφοδέλτιό σας και ποιες δυνάμεις το στηρίζουν;

Ξεκινήσαμε να συζητάμε από τις αρχές του καλοκαιριού στην Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, την περιφερειακή παράταξη στην οποία ήμουν επικεφαλής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, για την αναγκαιότητα διεύρυνσης του περιφερειακού μας σχήματος, το οποίο είχε εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την τετραετία 2019 - 2023. Συζητήσαμε με άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις που έχουν παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και με συλλογικότητες που έχουν ενδιαφέρον και δράση στην Π.Κ.Μ, και έτσι αποφασίσαμε και την αλλαγή του τίτλου μας, για να διευκολύνουμε τις άλλες δυνάμεις να συμμετέχουν. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν διάφορες συλλογικότητες, ανέντακτοι αριστεροί, καθώς και άτομα που ανήκουν στην ΛΑΕ, το ΜΕΡΑ 25 και τη Χριστιανική Δημοκρατία. Δυστυχώς στο ενωτικό κάλεσμα που κάναμε δεν ανταποκρίθηκαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Οικολόγοι.



Ποια είναι τα κύρια σημεία του προγράμματός σας;

Η κατάργηση στην πράξη του αντιδημοκρατικού ορίου εκλογής του 3%, για να μην επαναληφθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, η υπερίσχυση μιας άποψης, χωρίς δυναμική και αποτελεσματική για τα προβλήματά μας αντιπολίτευση. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων, της ακρίβειας, του συνεχούς κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την απροκάλυπτη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, της διαρκούς συρρίκνωσης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Η απόλυτη ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, από τις φωτιές, τις πλημμύρες, μέχρι και τον επικίνδυνο σταθμό LNG που θέλουν να «φυτέψουν» στο Θερμαϊκό κόλπο. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση, αντί για ενίσχυση, της δημόσιας υγείας και παιδείας σε όφελος της ιδιωτικής, την επιβολή καθεστώτος αυταρχικής αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, την εγκατάλειψη και το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων και της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαρκή υποβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, την εχθρική αντιμετώπιση της διαφορετικότητας απέναντι στα άτομα με αναπηρία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Προσπαθούμε για την προστασία των δημόσιων χώρων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου. Μιλάμε για την ανάγκη να ξεριζωθούν οι περισσότεροι από 700 μνημονιακοί νόμοι, για την κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητήριου των ΟΤΑ, για την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων που αφυδατώνουν τη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, και θέλουμε να μπει φραγή στα ακροδεξιά μορφώματα, που αναζητούν βήμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.



Έχετε καταφέρει να φτάσει το πρόγραμμά σας στον κόσμο που απευθύνεστε;

Προσπαθούμε να φτάσουμε σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κάθε γειτονιά. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα αλλά οι υποψήφιοί μας κάνουν μεγάλες προσπάθειες με κόστος, όπως ξέρετε εμάς δεν μας στηρίζουν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες. Όλα γίνονται με την ανιδιοτελή και εθελοντική δουλειά των υποψηφίων μας. Εγώ προσωπικά που πηγαίνω στην επαρχία, μετακινούμαι με τα ΚΤΕΛ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά προσπαθούμε να φτάσουμε παντού.



Πώς αποτιμάς τη θητεία του Τζιτζικώστα;

O Τζιτζικώστας συναίνεσε και υλοποίησε τις αποφάσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, από τη μη διεκδίκηση των πόρων που οφείλει η κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, την έλλειψη προσωπικού στην Π.Κ.Μ., μέχρι την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εφάρμοσε με υπερβάλλοντα ζήλο την κεντρική πολιτική απόφαση, τα ποσά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύονται στους ιδιώτες και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Προχώρησε την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν έκανε έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Π.Κ.Μ. Έδωσε έγκριση για την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων Α.Π.Ε. σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, όπως φαραωνικά πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Δεν αναβάθμισε το επίπεδο πυροπροστασίας των ορεινών όγκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έδωσε το πράσινο φως για το περίφημο flyover ήδη από το 2021. Υλοποιεί έργα για την ανάπτυξη των υποδομών παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, με ΣΔΙΤ. Δεν διεκδίκησε την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, με την αξιοποίηση και απομάκρυνση των ανενεργών στρατοπέδων από τον αστικό ιστό στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά κ.α. Συναίνεσε στην προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ και στην παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες. Έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η καύση επικίνδυνων αποβλήτων μέσα στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Περιόρισε τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν προχώρησε στην υλοποίηση των 136 μέτρων (μελέτες, έργα, δράσεις) που προβλέπονται στο Master Plan της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου