Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023


 

Του Παναγιώτη  Κοτρώνη, Υποψήφιου Περιφερειακού  Συμβούλου στην ΠΕ Σερρών με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ .

 

Δημιουργία Νέας Εικόνας για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

 

Η Παράταξή μας αναδεικνύει τα πιο σημαντικά ζητήματα του νομού Σερρών αλλά ταυτόχρονα προτείνει και λύσεις τις οποίες επεξεργάστηκε με σοβαρότητα και με βάση τα επίσημα στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του Νομού μας.

Η πρόταση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι να διαμορφώσει έναν έντονο χαρακτήρα στην ΠΕ Σερρών που να συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη  με την οικολογική προσέγγιση.

Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητο αφού η Κλιματική Κρίση μας επιβάλλει τον σεβασμό στο Περιβάλλον.

Σήμερα ιδιαίτερα διαπιστώνουμε το πόσο η ανάπτυξη που βιώσαμε ήταν μονόπλευρη σε βάρος των κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών και ιδιαίτερα σε βάρος του δημότη και του δομημένου περιβάλλοντος.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για το νομό Σερρών

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο νομό Σερρών «δυνατή αγορά» χωρίς «δυνατή αγροτιά». Για μας η ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα συνεπώς είναι μονόδρομος για την ανόρθωση της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας, αφού έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είχαμε προηγμένη βιομηχανία ή ακόμα και βιοτεχνία. Το ζητούμενο είναι να ενώσουμε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Αυτό θα επιδιώξουμε ως Παράταξη, να συνδέσουμε δηλαδή την τοπική ζήτηση με την τοπική παραγωγή, ώστε να κερδίζουν και τα δύο μέρη (δηλαδή δημιουργία δίπολων: παραγωγή ζωοτροφών-κτηνοτροφία, βαμβάκι-εκκοκκιστήρια, εδώδιμα προϊόντα-τοπικά σούπερ μάρκετ, ενεργειακές καλλιέργειες-τοπικές επιχειρήσεις βιοκαυσίμων, κτηνοτροφία/σερραϊκά κρεοπωλεία/τεμαχιστήρια κρέατος κλπ κλπ).

Βασική προϋπόθεση η Ίδρυση Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο αν και νομοθετημένο από το 2011 ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Και τέλος δεν θα δεχθούμε την μετατροπή καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα,  που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και να γεμίζουν τις τσέπες των ολιγαρχών, με μηδενικό κέρδος για τις τοπικές κοινωνίες.

Βιολογική - Γεωργία και Κτηνοτροφία

Πιστεύουμε ότι μπορούν να αυξηθούν ραγδαία οι εναλλακτικές καλλιέργειες και η αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας με γνώμονα τις εσωτερικές και διεθνείς καταναλωτικές τάσεις.

Το μέγεθος των πιστοποιημένων καλλιεργειών στο νομό μας (βιολογικές καλλιέργειες, προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ) είναι περιορισμένο.

Υποστηρίζουμε την Κοινωνική Οικονομία η οποία ταιριάζει «γάντι» στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων του.

ΕΡΓΑ & ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

- Ποια οικονομικά συμφέροντα θέλουν το νομό Σερρών έξω από το παιχνίδι των μεταφορών;  Απαιτούμε την άμεση ένταξη του νομού μας στην Σιδηροδρομική Εγνατία.

- Το οδικό δίκτυο είναι πλέον πεπαλαιωμένο και προβληματικό και χρήση άμεσης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού.

ΥΓΕΙΑ

Άμεση και χωρίς κενά πλήρωση των θέσεων σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας με νέες υπηρεσίες υπαίθρου («αγροτικούς») γιατρούς.

Άμεση προκήρυξη  των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών με γρήγορες αλλά αξιοκρατικές αξιολογήσεις.

Η πρότασή  μας για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και μικρομεσαίους)

Θεωρούμε ότι η μικρή επιχείρηση   αναδεικνύεται σε ουσιαστικό μηχανισμό πρόσβασης στην αγορά εργασίας για  κάποιες ομάδες πληθυσμού.

Θέσπιση νέων πολύ αυστηρών αγορανομικών διατάξεων (η Π.Ε. Σερρών, ιδίως τα χωριά, έχει πλημμυρίσει από προϊόντα  των γειτονικών χωρών) για το έλεγχο της  αγοράς και την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς ταυτότητα και από άγνωστη χώρα προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:

Ειδικά στο Ν. Σερρών που αντιμετωπίζει, λόγω της γειτνίασης με την όμορη Βουλγαρία, τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό από το χαμηλό συντελεστή φορολογίας 10% που ισχύει εκεί, επιβάλλεται η θέσπιση ειδικής φορολογικής  πολιτικής με μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι υφιστάμενες και να δημιουργηθούν  νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν  νέες θέσεις εργασίας με μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Αύξηση του ποσοστού επιχορηγήσεων στο Ν. Σερρών μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Περιφέρειας ( Κεντρικοί πόροι, πόροι από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης ) κατά παρέκκλιση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω του χαμηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ν. Σερρών (πιο κάτω από το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Η πρότασή μας για τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Σερρών

Το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Π.Ε. Σερρών αποτελούν τη βάση για ήπιες  μορφές  τουριστικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα:

ü  Αξιοποίηση του Εθνικού  Πάρκου της  Λίμνης Κερκίνης

ü  Ολοκλήρωση των έργων στον τύμβου Καστά  στον αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης και σαφή δέσμευση του Υπουργείου για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ü  Αξιοποίηση του Σπηλαίου   Αλιστράτης, του  φαραγγιού  και του ποταμού Αγγίτη

ü  Ιαματικά Λουτρά Θερμών/Σιδηροκάστρου/Αγκίστρου

ü  Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά/ Τουριστικό Θέρετρο Λαϊλιά

ü  Θρησκευτικός Τουρισμός

ü  Ανάδειξη των Οθωμανικών μνημείων

Γεωθερμία: Εκτός  από την  αξιοποίηση και εκμετάλλευση της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα παραγωγής και ενέργειας από τη γεωθερμία.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: μόνον δύο έργα αποφασίστηκαν την τετραετία 2019-2023 από την διοίκηση Τζιτζικώστα συνολικής αξίας 450.000 ευρώ, αντί των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είναι αναγκαία για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Στόχος μας τελικά είναι μια κοινωνική και λειτουργική οργάνωση της ΠΕ Σερρών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη η ζωή των πολιτών.

Στόχος του προτάσεών μας θα είναι σε βάθος χρόνου η διατύπωση ενός «ονομαζόμενου Στρατηγικού Σχεδίου», δηλαδή ενός εργαλείου διαχείρισης και ανάπτυξης του νομού μας, που θα εκφράζει μακροπρόθεσμα μια αναπτυξιακή φυσιογνωμία  μέσα από τη διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια θα προτείνει έργα και δράσεις, με κοστολογημένα χρονοδιαγράμματα και δυνατότητες πηγών χρηματοδότησης.

Πιστεύουμε σε μια δημιουργική συμμετοχή των συμπολιτών μας, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε και θα υλοποιούμε.

 

 

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου