Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

 

Της  Σουλτανίδου Χριστίνας:  υποψήφιας στη Θεσσαλονίκη

με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΔΕΘ;

 

Έχουμε πολλές φορές εκφράσει τη διαφωνία μας για την ανάπλαση της ΔΕΘ, έτσι όπως την προωθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, για τέσσερις βασικούς λόγους:

·       Θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) -ο οποίος θα εκμεταλλεύεται τα πάντα, έναντι πινακίου φακής- και όχι μόνον του δημοσίου,

·       Θα έπρεπε να μεταφερθεί η ΔΕΘ στη Δυτική Περιοχή της πόλης, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, να βελτιωθούν οι υποδομές της κτλ.

·       Θα στερήσει την πόλη από τη δυνατότητα να αποκτήσει έναν μεγάλο χώρο πρασίνου στο κέντρο της, που είναι εντελώς απαραίτητος για την επιβίωσή μας,

·       Θα συμπεριλάβει κατασκευές που θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα, όπως ένα ξενοδοχείο ψηλότερο και από το Λ. Πύργο, υπόγειο πάρκιγκ κτλ.

Αφού δόθηκαν εκατομμύρια για τις μελέτες της ανάπλασης της ΔΕΘ, έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί, αποδόθηκαν βραβεία, πρόσφατα, πολλά δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι το έργο της ανάπλασης, με τη μορφή που επιλέχθηκε εδώ και περίπου δέκα χρόνια, μάλλον πάει στα αζήτητα κι αυτό γιατί προκρίνεται η παραχώρησή του αποκλειστικά στους ιδιώτες, εξαιτίας, όπως αναφέρουν, της δυσκολίας του δημοσίου να βρει τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους για να καταθέσει το τμήμα της συμμετοχής που του αναλογεί, με βάση το μοντέλο χρηματοδότησης που αποφάσισαν.

Θυμόμαστε ότι η κα Κεραμέως, όταν ήταν Υπουργός Παιδείας, σε ανύποπτο χρόνο (Οκτώβρης 2022) είχε ανακοινώσει ότι: «εκπονείται μελέτη για τη μεταφορά όλου του κτιριακού συγκροτήματος του Α.Π.Θ. σε χώρο κοντά στο αεροδρόμιο". Είχαμε αντιδράσει και τότε, στην «περίεργη» αυτή τοποθέτηση, για την οποία μάλιστα, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ είχαν δηλώσει πλήρη άγνοια.

Τώρα, αν συνδυάσουμε τα δυο αυτά γεγονότα, αυτό που μπορούμε να υποψιαστούμε, είναι ότι κάποιοι κεφαλαιούχοι, «φίλοι» της κυβέρνησης της Ν.Δ., οι λεγόμενοι «επενδυτές», έχουν βάλει στο μάτι αυτήν την πολλών στρεμμάτων έκταση στο κέντρο-κατάκεντρο της πόλης και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν, αξιοποιώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία παραδίδει στη λεγόμενη αγορά, ότι έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

Μόνον που η γη αυτή δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση, αλλά στο λαό που την κατοικεί.

Δεδεδομένου ότι ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας συμμετέχει ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΘ-HELLEXPO ΑΕ, εκτιμώ ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα πρέπει να ζητήσει δημόσια, άμεσα, απάντηση από την κυβέρνηση για το τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με την ανάπλαση της ΔΕΘ και να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση παραχώρησής της ΔΕΘ σε ιδιώτες.

Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της πόλης, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΘ.

Οι μόνοι όμως που μπορούν να μην επιτρέψουν να παραδοθεί στους ιδιώτες όχι μόνον η ΔΕΘ, αλλά ούτε ένα επιπλέον εκατοστό δημόσιου χώρου, είναι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, μέσα από ένα δυναμικό κίνημα αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις και ανάκτησης των δημόσιων χώρων, για να δημιουργηθούν στην πόλη οι απαραίτητοι χώροι πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού στις γειτονιές.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου