Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

 ΚΕΙΜΕΝΟ των  ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με τον συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΚΟΥΡΟΥ  .

                                        ΜΕΡΟΣ Γ 

Περιαστική φύση – δάση – αντιπλημμυρική προστασία

Το χαμηλό ποσοστό υψηλού πρασίνου και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων εντός του ΠΣΘ, κάνει επιτακτική την με κάθε τρόπο διατήρηση και αύξηση του περιαστικού πρασίνου, ιδιαίτερα δε των δασών που βρίσκονται κοντά στην πόλη, με κυριότερα του Σέιχ-Σου και αυτών από Φίλυρο έως Ωραιόκαστρο. Ταυτόχρονα χρειάζεται προσαρμογή της διαχείρισης των δασών αυτών στην κλιματική αλλαγή με έμφαση στις προστασία από πυρκαγιές, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη κατάλληλη διαχείριση για αντιπλημμυρική προστασία, η οποία όπως έχει δείξει η εμπειρία του Σέιχ-Σου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου πλημμυρών, έχει στα μεγαλύτερα υψομετρα τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά μεγάλες ζώνες με μικρή δασοκάλυψη και μορφές κάλυψης (αστικές, βιομηχανικές, γεωργικές) που ευνοούν τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων. Ως αποτέλεσμα να μην εξαιρούνται από τους κινδύνους πλημμύρας όλη σχεδόν η δυτική βιομηχανική περιοχή και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο, πέρα των όποιων απαραίτητων τεχνικών έργων να υποστηριχτούν δράσεις που αυξάνουν τον χρόνο που το νερό χρειάζεται για να φτάσεις στα ρέματα.

Ειδικότερα:

  • Καμία νέα απώλεια δάσους. Να πάψει κάθε σχέδιο οικιστικής ή άλλη ανάπτυξης μεταξύ Εξοχής και Χορτιάτη. Οι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ή θα πάψουν να χρησιμοποιούνται στο μέλλον, να αποδοθούν στη Δασική Υπηρεσία ως δημόσια δάση για την αποκατάσταση της διασύνδεσης των δασών Σέιχ-Σου και Χορτιάτη και την αντιπλημμυρική προστασία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
  • Να δρομολογηθεί η αύξηση της δασοκάλυψης στη ζώνη Φιλύρου-Ωραιοκάστρου και να υλοποιηθούν κατάλληλα δασοτεχνικά έργα στους χειμάρους της περιοχής για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Σταθερή χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση των περιαστικών δασών ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μεγάλων πυρκαγιών και για την μείωση των κινδύνων μετάδοσης πυρκαγιών στις κατοικημένες περιοχές.
  • Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αύξηση του πράσινου στις λοφώδεις περιοχές με γεωργικές και αστικές χρήσεις, ώστε το νερό να μην εισέρχεται γρήγορα στα ρέματα.

 

Κορώνεια

Δεκαετίες επιπολαιότητας και ληστρικής αντίληψης, μικροκομματικές σκοπιμότητες και σκόπιμη αγνόηση της επιστήμης οδήγησαν τη λίμνη σε μια κατάσταση που απαιτεί άμεσες και δραστικές ενέργειες:

  • Έκδοση του προεδρικού διατάγματος κατά απόλυτη προτεραιότητα και τη συνακόλουθη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και τοπικού μηχανισμού διαχείρισης όλων των κρίσιμων παραμέτρων για τη διατήρηση και την ανόρθωση του οικοσυστήματος.
  • Διαχείριση των υδατικών πόρων για την εξάλειψη κάθε σπατάλης, την παύση των υδροβόρων καλλιεργειών, τη στήριξη της ορθολογικής χρήσης του νερού και την κατάλληλη διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης για όλες τις πτυχές της παραγωγικής διαδικασίας και για την ελάτtωση χρήσης αγροχημικών.
  • Διοικητική αναδιάρθρωση, ώστε να μην υπάρχουν τμήματα της λεκάνης απορροής που ανήκουν σε δήμους εκτός αυτής όπως είναι η περίπτωση του Δήμου Ωραιοκάστρου.
  • Συστήματα διαχείρισης αστικών λυμάτων για όλους τους οικισμούς, διαρκής παρακολούθηση λειτουργίας ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου