Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

 






                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

     

Θεσσαλονίκη 16/2/2021

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 Η Π. Κ. Μ. ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Με σημερινή επιστολή που απηύθυνε η  κα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ προς τον κ. Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο του Π.Σ. και την κα Πατουλίδου, ζητά την άμεση απόσυρση ενός κρίσιμου θέματος , το οποίο θα επιφέρει σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, από την αυριανή (Τετάρτη 17/2) συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, και τη συζήτησή του στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έχουν ήδη ζητήσει, με σχετικές επιστολές τους, είκοσι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πρόκειται για το 5ο θέμα της αυριανής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης : Εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με φορέα του έργου την εταιρεία : POLYGREEN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ-Α.Ε.

Ο κ. Τζιτζικώστας επέλεξε την τακτική του «στρίβειν δια του αρραβώνος», προκειμένου να υφαρπάξει με ευκολία, χωρίς πολλούς κραδασμούς, την εγκριτική απόφαση για τις περιβαλλοντικές μελέτες για «καυτές» χωροθετήσεις, (το ίδιο ακριβώς  έπραξε και για την ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, που την «πέρασε» από την Επιτροπή Ανάπτυξης ),οι οποίες θα οδηγήσουν στο έσχατο σημείο επιβάρυνσης τη  Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και θα επιβαρύνουν μολυσματικά όλη την περιοχή του πολεοδομικού μας συγκροτήματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι, ειδικά για το ζήτημα αυτό, ο Δήμος Δέλτα αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, παρόντων όλων των μελών του, σε πρόσφατη συνεδρίασή του ότι: «Γνωμοδοτεί αρνητικά στα πλαίσια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας της δραστηριότητας «Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά» της εταιρείας με την ονομασία «POLYGREEN Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που προτείνεται να εγκατασταθεί στο Ο.Τ. 52.Ο της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου».

Είναι φανερό, ότι πρόκειται για την καύση των επικίνδυνων, μολυσματικών νοσοκομειακών και άλλων υγειονομικών αποβλήτων.

Μάλιστα, το ίδιο αρνητικά, είχε αποφασίσει και για την εταιρεία  ERMONASSΑ ΑΕ, για την κατασκευή παρόμοιου εργοστασίου, πολύ πιο κοντά στα κατοικημένα όρια του Δήμου Δέλτα, μόλις 230 μέτρα από το Δημαρχείο Δέλτα !!!

Είναι φανερό ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, κάνουν «πάρτι» με την εκμετάλλευση των αποβλήτων, αφού και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) έχουν νομοθετήσει, υπό την παρότρυνση των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., την εκμετάλλευση όλων των ειδών αποβλήτων από τον ιδιωτικό τομέα.

Και είναι επίσης φανερό, ότι, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη δημόσια υγεία οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων είναι εντελώς υποκριτικό, αφού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, σε περίοδο τόσο έντονης υγειονομικής κρίσης, βιάζονται να ψηφίσουν την έγκριση για κατασκευή μονάδων, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών!!

Οι παραπάνω μελέτες πρέπει να εισαχθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν πρέπει να πάρουν θετική  ψήφο από κανέναν σύμβουλο!!

Οι συμπολίτες μας, ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την σοβαρή υπόθεση της υγείας τους, και να μην επιτρέψουν την κατασκευή τόσο επιζήμιων γι αυτούς μονάδων.

Το Γραφείο Τύπου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου