Τρίτη 16 Μαρτίου 2021


 

 

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη 16/3/2021

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη, με ένα ποσοστό 43%.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αντικαθίσταται το δημαρχοκεντρικό εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως απλή αναλογική ( νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ), από ένα πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα. Καταργείται η “κολοβή” απλή αναλογική, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, αφήνοντας αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου. Ενισχύεται το δημαρχοκεντρικό πλειοψηφικό σύστημα ακόμα περισσότερο και από αυτό του 2006. Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ακόμα και με ποσοστό 43%, και ανεξαρτήτως ποσοστού, εφόσον εκλεγεί στο β γύρο, θα παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, των θεσμοθετημένων επιτροπών και των νομικών προσώπων της Περιφέρειας και του  Δήμου.

Γενικεύει αυτά που έχουν ήδη διαμορφωθεί από την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των συμβουλίων, στις πλειοψηφικά συγκροτούμενες οικονομικές επιτροπές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ελέγχου, αδιαφάνεια, κατασπατάληση χρήματος, διευκολύνσεις ημετέρων.

Το Ν/Σ για την εκλογή Περιφερειακού και δημοτικού συμβούλου από μια παράταξη, βάζει πλαφόν 3%  και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των Περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων σε όλες τις Περιφέρειες, καθώς και στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια. Στην πράξη το 3% θα είναι για τις περισσότερες Περιφέρειες πολύ μεγαλύτερο. Στοχεύει στον αποκλεισμό των αριστερών και άλλων μικρότερων παρατάξεων, των τοπικών κινήσεων πολιτών όπως αυτές εκφράζουν την κοινωνική πολυπλοκότητα. Και εκτός των άλλων ,με την προκλητική αύξηση των παραβόλων, καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των εργαζόμενων του Ιδιωτικού Τομέα, των ανέργων, των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον απόλυτο έλεγχο των Περιφερειακών και Δημοτικών συμβουλίων από δημάρχους και περιφερειάρχες της δικής της επιλογής, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αυταρχικό τρόπο όπως και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Τα κυρίαρχα επιχειρήματα της κυβερνησιμότητας και αποτελεσματικότητας που  χρησιμοποιούν, "χτίστηκαν" όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τα συνθήματα περί ισχυρών δήμων και μετάβασης από την εποχή της αυτοδιοίκησης στην εποχή της διακυβέρνησης, με μεγάλους και μικρούς κυβερνήτες τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, αντίστοιχα. Στο πλαίσια της  «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» δίνεται στην Τ.Α., ο ρόλος βασικού υποτομέα της γενικής κυβέρνησης, για να εφαρμόσει όλες τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.

Επιδιώκουν σε συνέχεια του «επιτελικού  κράτους» να δημιουργήσουν ένα «επιτελικό δήμο-περιφέρεια» που θα "επιτελεί" τα συμφέροντα των ιδιωτών και των μεγάλων εργολαβικών εταιριών μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των ΣΔΙΤ στο όνομα της «ανάπτυξης», αλλά βέβαια σε βάρος των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

Με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο αυτό είναι εφικτό στο σύστημα που ζούμε, εμείς υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής, ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Με αυτή την αρχή, που δεν την αλλάζουμε  ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση ,εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου, όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο.

Είμαστε χωρίς περιστροφές υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου και έμμεσης εκλογής δημάρχου-περιφερειάρχη. Πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική και η έμμεση εκλογή δημάρχου εξασφαλίζουν συγκλίσεις, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ώστε να δυσκολεύεται, μέσα από την πλατιά δημοκρατική συμμετοχή, η χειραγώγηση των κοινωνιών από τα οικονομικά συμφέροντα.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, την άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, την επιστροφή των παρακρατηθέντων  που ξεπερνάνε τα 25 δισ., την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών και όχι την περιθωριοποίηση τους.

         Το Γραφείο Τύπου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου